Вища школа чи заклад вищої освіти?

Іващенко, Вікторія Людвігівна (2020) Вища школа чи заклад вищої освіти? Інтегровані комунікації (1(9)). с. 73-78.

[thumbnail of V_Ivashchenko_IC_2020_1(9)_73-78.pdf] Текст
V_Ivashchenko_IC_2020_1(9)_73-78.pdf

Download (162kB)

Анотація

Ідеться про розмежування стилістики контекстів та сфер використання термінів вища школа й заклад вищої освіти в їх кореляції з абревіатурами виш та ЗВО. Враховано погляди відомих мовознавців щодо вживання лексичних одиниць вища школа (виш), вищий учбовий заклад (вуз), вищий навчальний заклад (ВНЗ), заклад вищої освіти (ЗВО) у художніх текстах та повсякденні. Виявлено розшарування й стилістичну диференціацію словосполучення вища школа (скорочено виш), його фіксацію в лексикографічних джерелах та неусталеність стильової належності за різними джерелами й коментарями науковців. Зосереджено увагу на незнанні механізмів творення складноскороченого слова виш в українській мові, що спричиняє некоректне його використання у ЗМІ та нерозрізнення лексичних одиниць виш та ЗВО в середовищі фахівців. Рекомендовано вживання цих лексичних одиниць у лінгвостилістиці неформального (неофіційного), напівформального (напівофіційного) ділового епістолярію та у сфері офіційного документообігу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вища школа; заклад вищої освіти; термін; абревіатура; галузеве розшарування; стилістична диференціація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра медіапродюсування та видавничої справи
Користувач, що депонує: ст.наук.сп Вікторія Людвігівна Іващенко
Дата внесення: 08 Лист 2021 12:37
Останні зміни: 08 Лист 2021 12:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38281

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу