До проблеми наративної ідентичності операторів служби підтримки в умовах пандемії COVID

Краєва, Оксана Анатоліївна та Крилова, Альона Анатоліївна (2021) До проблеми наративної ідентичності операторів служби підтримки в умовах пандемії COVID Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. Том 14: Методологія і теорія психології. (5). с. 130-143. ISSN 2072-4772

[thumbnail of O_Kraieva_A_Krylova_DPNIOSPUP_PPP_5_IL.pdf] Текст
O_Kraieva_A_Krylova_DPNIOSPUP_PPP_5_IL.pdf

Download (1MB)

Анотація

У статті відображено спробу теоретичного аналізу наративної ідентичності поряд із представленою авторською моделлю наративної ідентичності операторів служби підтримки, яка включає в себе декілька структурних компонентів: самоідентифікацію, «Я-концепцію», автобіографічний досвід, темпоральність. Авторське бачення стану наративної ідентичності операторів служби підтримки, втілене в розробленій моделі, доводить включення в себе не лише фактору сталості – сформованості, незмінності окремих характеристик ідентичності, «образу-Я», а й прогресивного аспекту – можливості змінювати ставлення до життєвого досвіду, трансформувати власну наративну ідентичність, додаючи до автобіографії особистості нових значень. Наративну ідентичність інтерпретовано як усвідомлення особистістю власного «Я», значимого досвіду, що вплітається у розповідь про життя. Серед компонентів наративної ідентичності відзначено: включення особистості у наратив, використання структури ідентичності, послідовність (історичність) оповіді, вироблення власного сенсу з наративу. Наративну ідентичність репрезентовано системою значимих подій, що разом поєднуються в цілісний самонаратив, який, у свою чергу, активно включено в особистий наратив – розповідь про себе – який може змінюватися протягом часу, залежно від зміни важливості подій, або ж додавання нових значимих дефініцій. Наголошено, що наративна ідентичність особистості може відтворювати зв'язок між собою у минулому та теперішньому, що сприяє психологічному аналізу її стану та розвитку впродовж життя.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: автобіографічний досвід; наратив; наративна ідентичність; оператори служби підтримки; особистісний наратив; самоідентифікація; самонаратив; темпоральність; Я-концепція.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Оксана Анатоліївна Краєва
Дата внесення: 18 Лист 2021 08:04
Останні зміни: 18 Лист 2021 09:47
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38718

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу