"Довге-довге дитинство" і "Сільські адвокати" М. Каріма як романи (повісті) в новелах

Васьків, Микола Степанович (2021) "Довге-довге дитинство" і "Сільські адвокати" М. Каріма як романи (повісті) в новелах Cukurova 6th International scientific researches conference: full text book. Adana, 2021.. с. 575-584. ISSN 978-625-7720-26-7

[thumbnail of M_Vaskiv_C6ISRC_2.pdf] Текст
M_Vaskiv_C6ISRC_2.pdf

Download (436kB)
Офіційне посилання: https://88836955-4e78-4855-9c8a-e3452c55ca11.files...

Анотація

У статті аналізуються твори визначного башкортського письменника Мустая Каріма (1919-2005) "Довге-довге дитинство" і "Сільські адвокати" як романи в новелах. Акцентується увага на тому, що ці твори башкортського письменника генологічно значно ближчі до роману, ніж до повісті. Вони складаються зі значної кількості окремих частин (дванадцять - вісімнадцять), які мають завершений автономний сюжет і можуть розглядатися як окремі завершені новели (оповідання і навіть повісті). В єдине ціле їх об'єднує образ оповідача (наратора), персонажі, які переходять із новели до новели, ідейний і композиційний задум тощо. "Довге-довге дитинство" - також автобіографічний роман, тому нарація ведеться від першої особи, яка є то другорядним, то головним персонажем, то "стороннім" спостерігачем, чітко асоціюється з реальним письменником Мустаєм Карімом. У "Сільських адвокатах" оповідь ведеться від третьої особи, яка не бере жодної участі в подіях роману і переповідає лише побачене чи почуте від інших. Новели (розділи) композиційно можуть об'єднуватися загальними темами, мотивами чи, навпаки, за прийомом контрасту, створювати композиційне обрамлення творів. "Довге-довге дитинство" і "Сільські адвокати" М. Каріма вписуються в широкий контекст романів у новелах в українській, російській та узбецькій літературах як 1920-30-х років, так і другої половини ХХ століття. Побудова творів як романів у новелах дає можливість подати панорамне, поліфонічне зображення світу окремої людини і башкортського етносу ХХ століття.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Роман; повість; роман у новелах; оповідь; оповідач; контекст.
Типологія: Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 19 Лист 2021 08:42
Останні зміни: 19 Лист 2021 08:42
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38792

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу