Творчість Маґтимґули Пираґи (Махтумкулі Фрагі): традиції та новаторство

Васьків, Микола Степанович (2021) Творчість Маґтимґули Пираґи (Махтумкулі Фрагі): традиції та новаторство Cukurova 6th International scientific researches conference: full text book. Adana, 2021.. с. 559-574.

[thumbnail of M_Vaskiv_C6ISRC.pdf] Текст
M_Vaskiv_C6ISRC.pdf

Download (484kB)
Офіційне посилання: https://88836955-4e78-4855-9c8a-e3452c55ca11.files...

Анотація

У статті геніальність творчості Маґтимґули Пираґи (Махтумкулі Фрагі) обґрунтовується вмінням туркменського поета синтезувти глибоке засвоєння традицій класичної фарсімовної, арабської поезії та поезії чаґатайською мовою й туркменського фольклору з революційним новаторством своїх віршів. Маґтимґули став засновником сучасної туркменської літературної мови і нової туркменської літератури рідною мовою. Традиції персько-арабської лірики були дуже розвинутими, потужними, тяжіли над творчістю будь-якого поета-тюрка того часу. Маґтимґули написав кілька поезій рідної туркменською мовою в ритмі арузу, притаманного для фарсімовної та арабської поезії, також був автором кількох газелей кількох газелей (цей жанр також запозичений із класичних літератур Сходу). Та в більшості своїх творів Пираґи використав початково тюркську строфу ґошук (ґошґи), рішуче перевів туркменську лірику із квантитативного віршування на квалітативне, тобто замість арузу перейшов на силабічне віршування. Майстерність Маґтимґули виявилася також у тому, що його цезури у віршах були постійними і припадали поміж словами, нфіколи не розділяючи слова на частини. Важливе місце у ліриці Пираґи займає редиф, запозичений із класичної східної поезії. Поет творив оригінальні рими, чітко дотримувався вимог римування в ґошуках, мухамасах і мусадасах. Твори Маґтимґули Пираґи є взірцем досконалих за формою поезій-пісень, дуже мелодійні, тому більшість із них туркмени знають напам'ять. У найкращих перекладах значною мірою вдається передати багатство лірики Маґтимґули іншими мовами світу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Маґтимґули Пираґи (Махтумкулі Фрагі); літературна мова; квантитативне і квалітативне віршування; рима; ґошґи.
Типологія: Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 19 Лист 2021 08:48
Останні зміни: 19 Лист 2021 12:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38793

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу