Турецько-вірменсько-азербайджанські взаємини ХІХ-ХХ ст.: чи можна призначити винуватця?

Васьків, Микола Степанович та Бикова, Ольга Миколаївна (2021) Турецько-вірменсько-азербайджанські взаємини ХІХ-ХХ ст.: чи можна призначити винуватця? 4th international nowruz conference on scientific research:the book of full textsю Volume -II. Karabagh, 2021.. с. 522-529.

[thumbnail of M_Vaskiv_4INCSR.pdf] Текст
M_Vaskiv_4INCSR.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://www.iksadsummit.com/_files/ugd/614b1f_244c...

Анотація

У статті розкриваються політичні, соціально-економічні й релігійні чинники, які вплинули на політику російської влади стосовно вірмен і азербайджанців. Автори аналізують причини й етапи міжнаціональних конфліктів за Закавказзя, розкривають механізм взаємного знищення населення (турецького й вірменського, азербайджанського й вірменського). Також автори розглядають політику російської влади стосовно масового переселення народів, коли протягом ХІХ ст. в Нагірному Карабасі вірмени з національної меншості стали значною більшістю. Також у статті досліджуються історичні факти радянської політики, коли протягом 1920-30-х років, уже за сприяння партійної союзної верхівки, велика частина територій була відрізана від Азербайджану і приєднана до Вірменії. Одночасно у статті відзначається, що завдяки потужній діаспорі, яка у європейських країнах, а потім і у США має більше ніж столітню історію, та відлагодженій інформаційно-пропагандистській ситемі вірмени донесли до світу відомості про знищення, утиски саме їх. У статті наводяться факти, що свідчать: вірмени безжально знищували турків, курдів і азербайджанців, і страждали найчастіше беззахисні діти, жінки, люди похилого віку, бо не могли втекти. виявлені основні історичні сюжети міжнаціональних конфліктів на Закавказзі, які знайшли відтворення в літературі й публіцистиці, та окреслені проблеми їх інтерпретації. Підсумковий висновок полягає в тому, що єдино можливою формулою для примирення між народами, сплетеними в тугому вузлі закавказьких проблем, є: пробачаємо й самі просимо пробачення. За цією універсальною, безмежно гуманістичною з релігійного, культурного чи будь-якого іншого погляду формулою повинні піти наступні ланки встановлення добросусідських стосунків і вирішення взаємних претензій.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Міжнаціональні конфлікти; турки; азербайджанці; вірмени.
Типологія: Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 19 Лист 2021 09:07
Останні зміни: 19 Лист 2021 09:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38800

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу