Рецепція творів Насімі в "Чорній книзі" Орхана Памука

Васьків, Микола Степанович (2021) Рецепція творів Насімі в "Чорній книзі" Орхана Памука International conference on ottoman empire studies in three continents: Proceedings book. Istanbul, 2021.. с. 338-342.

[thumbnail of M_Vaskiv_ICOESTC.pdf] Текст
M_Vaskiv_ICOESTC.pdf

Download (1MB)

Анотація

Два роки тому, у 2019 році, за рішенням ЮНЕСКО, весь світ відзначав 650-річчя з дня народження видатного азербайджанського поета Сеїда Імадеддіна Насімі. 2019 році в Азербайджані оголошено «Роком Насімі». Переклади творів азербайджанського класика і збірники досліджень його творів видані в багатьох країнах. Крім того, важливо згадати про інтерпретацію творчості Насімі Орханом Памуком у «Чорній книзі». Турецький письменник добре обізнаний із теорією хуруфізму та її зв'язком із творчістю Насімі. Проте, здається, важливіше піти за межі хуруфізму, щоби поширити свої принципи символізму на різні сфери. Бажання і можливість пізнавати світ, відкривати таємниці, істини через предмети, явища, матеріальне існування, особливо через мовлення і письмо, через читання прихованої семантики лексем - ось що приваблює Памука у творчості азербайджанського поета, без будь-якої прихильності до релігії – містичної ізоляції чи ортодоксальності. Памук запозичує окремі ідеї у Насімі (а також у Наймі) й розгортає в «Чорній книзі». Зрозуміло, що постмодерністське (або навіть пост-постмодерністське) бачення Памука не означає, що така символістична інтерпретація цих тез (у «Чорній книзі» вони пов’язані в систему, стверджуються як методологія пізнання себе і світу) є єдино правильною. Однак письменник, хоч й іронічно, надає цим ідеям характер універсальної історіософської системи.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Сучасна турецька література; Орхан Памук; "Чорна книга"; компаративістика; рецепція; інтертекстуальність.
Типологія: Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 19 Лист 2021 09:52
Останні зміни: 19 Лист 2021 12:13
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38804

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу