Логіко-раціональний складник сучасного освітнього процесу

Бондар, Тетяна Іванівна та Ханикіна, Наталья Валентинівна (2020) Логіко-раціональний складник сучасного освітнього процесу The Modern Higher Education Review (5). с. 39-49. ISSN 2518–7635 (Print)

[thumbnail of 87-Article Text-222-1-10-20210120.pdf] Текст
87-Article Text-222-1-10-20210120.pdf

Download (626kB)

Анотація

Формування нового історичного типу особистості вимагає адекватних змін змісту освіти, засобів реалізації поставлених завдань та самої організації системи освіти. Досягнення поставленої мети неможливе без формування високої інтелектуальної культури людини та здатності індивіда до її подальшого постійного вдосконалення. Однак роль і місце культурно-антропологічних, і перш за все логіко-раціональних чинників у модернізаційному процесі суспільства в наш час часто недооцінюється. У запропонованій статті наголошено на необхідності розкриття ролі логіко-раціонального складника як необхідного компоненту сучасного освітнього процесу та осмисленні шляхів вдосконалення мислительної культури засобами освіти. Зазначено про факт падіння рівня сучасної культури мислення, раціонального міркування, вміння вести конструктивні діалоги, нездатності і небажання багатьох членів суспільства до критичного аналізу ситуацій, відсутність навичок послідовного і обґрунтованого викладу власних думок, переконання своїх співгромадян раціонально-логічним способом, що може призвести до варварства. Наведені результати скорочення годин дисциплін з логіки в Університеті, що відобразилося на невмінні студентів встановити відношення роду і виду, причинно-наслідкових зв’язків між предметами і явищами, здійснювати класифікації. Вказано на необхідність знань логіки, яка допомагає вияви- ти хибну інформацію, розкрити логічні помилки. Акцентовано увагу на важливості високої оцінки раціональності, яка веде свій початок з античності і знайшла своє вираження в античній філософії, де філософи виходили з того, що тільки за допомогою розуму, тільки раціональними методами можна осягнути світ, спираючись на силу переконання, на думку. Підкреслено роль мови як культурного феномену, який у сукупності зі свідомістю та мислиннєвими і когнітивними процесами неможливий без раціонального використання законів логіки.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: зміст освіти; культура мислення; логіка; логіко-раціо- нальні засоби; освітньо-виховний ідеал; освітній процес
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Тетяна Іванівна Бондар
Дата внесення: 30 Лист 2021 08:01
Останні зміни: 30 Лист 2021 08:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39033

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу