Діахронічний аналіз концептів CRIME і PUNISHMENT

Cніцар, Валентина Павлівна (2021) Діахронічний аналіз концептів CRIME і PUNISHMENT Міжнародний філологічний часопис, 12 (2). с. 27-32. ISSN 2706-9745 (Online), 2706-9737 (Print)

[thumbnail of V_Snitsar_MFC_12_2_21.pdf] Текст
V_Snitsar_MFC_12_2_21.pdf

Download (579kB)
Офіційне посилання: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Filol/issue...

Анотація

Статтю присвячено діахронному дослідженню концептів CRIME і PUNISHMENT, вербалізованих в англійській та українській мовах, поняттєво-змістове наповнення яких зазнало змін упродовж історичного розвитку. За допомогою етимологічного аналізу ключових лексемномінаторів цих концептів визначено їхню внутрішню форму. Встановлено, що первинними смисловими витоками концепту СRIME, закодованими у внутрішній формі його лексеминомінатора, є значення ''сry'' (крик), ''to sift'' (просіювати) в англійській мові, а в українській мові для найменування злочину релевантною виявилася ознака несиметричності (кривий, похилий). Первісні уявлення про покарання у давньогерманській культурі пов’язувались із грошовим відшкодуванням та тілесним покаранням, а в праслов’янській – із тілесним покаранням і словесною образою. У результаті реконструкції діахронного варіювання змісту концепту CRIME/ЗЛОЧИН виявлено як спільні: 'порушення релігійно-моральних догм' (англ. sinfulness/ укр. гріх), так і відмінні концептуальні ознаки, актуалізовані в англійській мові: 'крик' (cry), 'відбір' (to sift, to discriminate) 'неправдивий вчинок' (deceit, fraud), 'обвинувачення' (сharge, accusation), 'ненормативність' (crime, offence) та в українській мові: 'несиметричність' (кривий, похилий), 'моральні вади людини' (недобрий, злий), 'ціннісно-негативне явище' (нещастя, біда). Спільними в діахронному компоненті концепту PUNISHMENT/ПОКАРАННЯ є концептуальні ознаки: 'засіб впливу на порушника закону' (англ. punishment / укр. покарання), 'тілесне покарання' (англ. torment, suffering / укр. мучити, різати), а відмінними – 'грошове відшкодування' (penalty, compensation) та 'словесна образа' (сварити; різко, гостро ображати). Розвиток способів вербалізації концептів CRIME/ЗЛОЧИН і PUNISHMENT/ПОКАРАННЯ у діахронії обумовлено набором когнітивно-диференційних ознак, які є комунікативно релевантними і ціннісно значущими для cприйняття сутності злочину і покарання англосаксонським і українським етносом в межах певних історичних періодів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: діахронне варіювання; діахронний компонент; концепт; лексема-номінатор; внутрішня форма; когнітивно-диференційна ознака
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра лінгвістики та перекладу
Користувач, що депонує: Валентина Павлівна Сніцар
Дата внесення: 08 Груд 2021 09:09
Останні зміни: 08 Груд 2021 09:09
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39322

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу