Містико-інтуїтивні практики дзен-буддизму

Ломачинская, Ирина Николаевна та Донець, Олександр Борисович (2021) Містико-інтуїтивні практики дзен-буддизму Людинознавчі студії: збірник наукових праць. Серія «Філософія» (43). с. 83-88. ISSN 2522-4700 (print) 2522-4719 (online)

[thumbnail of I_Lomachinska_O-Donets_LS_43_MIPD.pdf] Текст
I_Lomachinska_O-Donets_LS_43_MIPD.pdf - Опублікована версія

Download (337kB)
Офіційне посилання: http://filos.dspu.in.ua/index.php/filos/article/vi...

Анотація

Метою дослідження є розгляд особливостей духовної сутності містико-інтуїтивних практик дзен-буддизму. Методологічні засади. Методологія дослідження основана на логічному поєднанні історичного, порівняльного, діалектичного методів наукового дослідження. Наукова новизна полягає в аналізі духовних практик дзен-буддизму як засобу самопізнання, шляху інтуїтивного пошуку єдності власного буття, що зумовлюють його поширення в сучасному світі. Автори зазна-чають, що досягнення просвітлення, «саторі», у дзен-буддизмі не вкладається в однозначне логіко-дискурсивне пояснення, для його досягнення використовується низка містико-інтуїтивних практик, спрямованих саме на інтуїтивне осягнення істинної природи речей. Серед характерних особливо-стей, на які претендує вчення дзен, можна виділити такі: отримання одкровення без священних текстів; віра невід’ємна від прагнення до переживання особистісного просвітлення; дзен-буддизм передбачає безпосередній контакт з об’єктивно-психологічною сутністю людини (що знаходиться за межею її почуттів, думок); осягнення цієї «потаємної природи» визначає шлях до «досконалості Будди». Інтуїтивне прозріння постає як знання, пов’язане з всезагальним та особистим аспектами існування. У Порожнечі як першооснові світу немає жодної різниці між народженням і смертю, об’єктом і суб’єктом. Просвітлення постає як «повне пробудження» цілісної особистості, коли людина перестає розглядати себе як річ, стає відкритою у своїх почуттях до світу. Завдання люди-ни – зрозуміти це й досягти єдності власного «Я», коли при усвідомленні своєї глибокої причетності до всього сущого зникає уявлення про існування протилежностей. Автори доходять висновку, що в дзен-буддизмі самопізнання є позаінтелектуальним процесом, який постає як повнота досвіду, що відбувається внаслідок зіткнення з внутрішнім інтуїтивним самозаглибленням задля пошуку єдності власного буття.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: дзен-буддизм; саторі; коан; медитація; містика; інтуїція; самозаглиблення; самопізнання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Ірина Миколаївна Ломачинська
Дата внесення: 07 Груд 2021 09:02
Останні зміни: 07 Груд 2021 09:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39336

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу