Аналіз відбору зі спортивної боротьби на Олімпійські ігри у Токіо

Латишев, Микола Вікторович та Шандригось, В.І. та Розторгуй, М.С. та Первачук, Р.В. (2021) Аналіз відбору зі спортивної боротьби на Олімпійські ігри у Токіо Єдиноборства (3(21)). с. 84-98.

[thumbnail of M_Latyshev_E_3(3).pdf] Текст
M_Latyshev_E_3(3).pdf
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі

Download (1MB)

Анотація

Мета: проаналізувати кваліфікаційні вимоги для здобуття спортсменами олімпійських ліцензій для участі в Іграх ХХХІІ Олімпіади у м. Токіо зі спортивної боротьби. Матеріал і методи. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних даних та мережі Інтернет, методи математичної статистики. Вихідні дані результатів виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації спортивної боротьби «United World Wrestling» (https://uww.org/). Для статистичної обробки даних і графічного представлення результатів використовувалася програма MS Excel. Результати: встановлено, що згідно з вимогами МОК в змаганнях зі спортивної боротьби на літніх ОІ у Токіо можуть брати участь не більше 288 атлетів (по 16 борців у 12 вагових категоріях у змаганнях чоловіків і по 16 учасниць в шести вагових категоріях у змаганнях жінок). За право виступати на ОІ зі спортивної боротьби проводився досить напружений відбір, що включав кілька етапів. Виявлено, що жодна із найсильніших «борцівських» країн світу не здобула максимальної кількості ліцензій (18) на ОІ. Росія здобула 17 ліцензій, США – 15, по 12 – у команд Куби і Японії, по 11 – у Ірану, Казахстану і Китаю, по 10 – у Тунісу та України. 10 і більше учасників представлять на ОІ 9 найсильніших «борцівських» держав, що в сумі склало 37,85 % усіх борців. Всього право участі в ОІ завоювали представники 62 країн. 52,43 % ліцензій здобули представники 14 країн. 20 держав зможуть виставити на ОІ лише по одному атлету, при тому, що в їх число увійшли держави, які мають давні борцівські традиції. Проте, здобули путівки на ОІ і невеличкі країни, що свідчить про популяризацію боротьби і розширення її географії у світі. Найбільшу кількість путівок на ОІ у Токіо традиційно здобули представники Європи – 122 ліцензії (42,36 %), їм поступилися борці з Азії – 84 ліцензії (29,17 %), значно менше ліцензій у представників Америки – 44 (15,28 %), Африки і Океанії – 38 (13,19 %). Висновки. Обмеження кількості борців, які беруть участь в Олімпіадах, змушує фахівців боротьби перебувати в постійному пошуку оптимальної системи відбору спортсменів, причому такий відбір повинен, по-перше, забезпечити участь в ОІ всіх найсильніших борців планети і, по-друге, надати рівні права представникам різних країн і континентів в суперництві за цю участь. Перенесення літніх ОІ у Токіо на 2021 рік через пандемію коронавірусу внесло свої корективи у календар кваліфікаційного відбору і позначилося на результатах самого відбору. Все це в сукупності негативно позначилося на ефективності відбору, і значна частина борців високого класу так і не змогла відібратися до участі на ОІ.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: система відбору; олімпійська ліцензія; спортивна боротьба, Олімпійські ігри; етап; країна; континент; кваліфікаційний турнір
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Микола Вікторович Латишев
Дата внесення: 08 Груд 2021 08:23
Останні зміни: 08 Груд 2021 08:23
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39397

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу