Зарубіжний досвід соціально-педагогічної підтримки неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом

Суліцький, Вадим Володимирович та Болотна, Анна Володимирівна (2021) Зарубіжний досвід соціально-педагогічної підтримки неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом Modern aspects of science and practice. с. 354-360.

[thumbnail of V_Sulitskyi_A_Bolotna_IL_SPSR.pdf] Текст
V_Sulitskyi_A_Bolotna_IL_SPSR.pdf

Download (441kB)
Офіційне посилання: https://isg-konf.com/uk/modern-aspects-of-science-...

Анотація

Одним із найважливіших аспектів реалізації будь-якого наукового дослідження є звернення до зарубіжного досвіду та його вивчення. Існуючи різноманітні сучасні підходи та практики збагачують знання фахівців, допомагають формувати наукові уявлення про соціальні явища, розширюють їх світогляд, надають можливість акумулювати надбання у практичну діяльність, надихають на власні розробки при вивченні певної проблеми. Як свідчить проведений нами аналіз літератури, майже в усіх дисертаційних дослідженнях і наукових публікаціях автори спираються на досвід іноземних фахівців, наводять порівняння зі станом вивчення даного питання в Україні, відпрацьовують різні форми та методи роботи, вносять правки, адаптують до сучасних умов і впроваджують свої наробки у повсякденну діяльність. Так, наприклад, А. Капська, Л. Завацька, С. Грищенко вивчали досвід соціальної роботи в зарубіжних країнах [1], С. Кубіцький – технології соціально-педагогічної роботи за кордоном [2], Є. Назименко – європейські правові стандарти застосування покарань до неповнолітніх [3]. У даний час Україна намагається привести усі види діяльності державних установ до стандартів світового рівня; розробити законодавчі акти, що відповідають міжнародним нормативно-правовим документам; впровадити у практику кращі технології роботи з різними верстами населення. Не є винятком і питання соціально-педагогічної підтримки неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом. В умовах суспільних трансформацій, що відбуваються в Україні, важко недооцінити актуальність даного питання. Тому, досвід діяльності зарубіжних країн у цьому напряму буде у нагоді для українського суспільства. У країнах Західної Європи, на даний час, існує три підходи у соціально-педагогічній роботі з неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом: англосаксонський, континентальний і скандинавський. Окрім цього, кожна країна має власні особливості в законодавстві, що регламентують цей вид діяльності. Так, наприклад, у Великій Британії існує два підходи до роботи соціального педагога з девіантними підлітками, а саме: соціальні педагоги входять до складу працівників навчального закладу або об’єднані у спеціальні служби соціального забезпечення освіти. При цьому, соціальні працівники такої служби закріплені за окремою школою. Вони регулярно її відвідують, працюють з педагогічним колективом, допомагають оцінити потреби дітей у тих випадках, коли виникають проблеми з поведінкою, успішністю, відвідуванням уроків; беруть участь у розробці політики та стратегії подолання проблем і встановленні зв’язків між сім’ями і школою [1, c. 38].

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: досвід; неповнолітні; соціально-педагогічна підтримка; кримінальне правопорушення; модель; суспільна небезпека
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 09 Груд 2021 14:27
Останні зміни: 09 Груд 2021 14:27
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39480

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу