Відображення наукових поглядів Віктора Петрова-Домонтовича на історію України в романі "Без ґрунту"

Андрєєв, Віталій Миколайович та Андрєєва, Світлана Серафимівна (2020) Відображення наукових поглядів Віктора Петрова-Домонтовича на історію України в романі "Без ґрунту" Колективна (три і більше авторів). TAiWPN UNIVERSITAS, Краків.

[thumbnail of V_Andryeyev_S_Andryeyeva_Viktor_ Petrov_Mapuvannya tvorchosty pysmennyka_2020.pdf] Текст
V_Andryeyev_S_Andryeyeva_Viktor_ Petrov_Mapuvannya tvorchosty pysmennyka_2020.pdf - Опублікована версія

Download (14MB)
Офіційне посилання: https://www.universitas.com.pl/produkt/4110/%D0%92...

Анотація

В даному дослідженні аналізуються наукові погляди (історичні та історіософські) В. Петрова (В. Домонтовича) на давню та новітню історію України, які відображено в романі „Без ґрунту”. Показано, як в художньо-образній формі вченим було здійснено спробу фрагментарно викласти своє розуміння історичного процесу як зміни епох та продемонструвати на кількох прикладах міжепохальні „злами”. В романі „Без ґрунту” В. Петров вперше виклав міркування з приводу низки конкретних проблем історії та археології, які по сьогодні зберігають свою актуальність. Він висвітлив еллінізацію скіфського населення й зміну „скіфської епохи” на „античну” (пов’язував її з зарубинецькою та черняхівською археологічними культурами). Ці культури, на його думку, постали не просто під впливом античної цивілізації на населення України, а були модифікацією лісостепових археологічних культур як „варварських” варіантів античної культури (на зразок елліністичних). На сторінках „Без ґрунту” В. Петров торкається післяантичної епохи” або „слов’янської доби” VI–VIII ст., завершальною ланкою якої стала Київська Русь. У його наукових роботах дану проблематику цілісно не було висвітлено. Проте історичні екскурси в романі допомагають реконструювати погляди вченого на походження та становлення середньовічної Київської держави („імперії Святослава й Володимира”), ролі в цьому процесі „Шляху з варягів у греки”, скандинавського фактору тощо.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Віктор Петров; "Без грунту"; історія України.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: доцент С.С. Андрєєва
Дата внесення: 10 Груд 2021 14:26
Останні зміни: 13 Груд 2021 11:48
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39503

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу