Значення декорування текстильних матеріалів у створенні художнього образу костюму межі ХХ – ХХІ ст.: історіографічний аспект

Білякович, Ліана Миколаївна та Пенчук, Олександра (2019) Значення декорування текстильних матеріалів у створенні художнього образу костюму межі ХХ – ХХІ ст.: історіографічний аспект Вісник Львівської національної академії мистецтв (39). с. 181-198.

[thumbnail of Biliakovych_L_Penchyk_O_ICVDGO_IM_KD.pdf] Текст
Biliakovych_L_Penchyk_O_ICVDGO_IM_KD.pdf

Download (255kB)

Анотація

У статті розглядаються вітчизняні та зарубіжні наукові публікації, які розкривають образність декорування тканин у дизайні одягу кінця ХХ – початку ХХІ ст. Проводиться їх систематизація та аналіз, визначені проблеми, які потребують подальшого вивчення, узагальнення або ж деталізації. Незважаючи на велику кількість праць, присвячених дизайну одягу та декоруванню тканин на межі тисячоліть, лише незначна частина науковців торкається теми творчого симбіозу художнього текстилю з моделюванням, попри зауважені дослідниками високий естетичний рівень таких експериментів, індивідуалізацію творчого методу та перспективність авторських знахідок. Відзначено, що мистецтвознавчий аспект образної мови сучасного костюму розглядається фраґментарно, акцент часто робиться на етнографічній та технологічних складових процесу формотворення. У статті пропонується комплексний історіографічний аналіз інтерпретації в науковій літературі образних знахідок українських і закордонних дизайнерів, які звертаються до різноманітних традиційних і нових способів декорування текстилю, таким чином створюючи так звані «канони» у галузі дизайну одягу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: декорування тканин; образ; дизайн одягу межі ХХ – ХХІ ст.; історіографія
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра дизайну
Користувач, що депонує: професор Ліана Миколаївна Білякович
Дата внесення: 13 Груд 2021 07:54
Останні зміни: 13 Груд 2021 07:54
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39519

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу