Інтерпретація костюма другої половини ХІХ ст. в дизайні жіночого одягу 1950–2010-х рр.: образні та формально-конструктивні особливості

Білякович, Ліана Миколаївна та Пенчук, Олександра (2020) Інтерпретація костюма другої половини ХІХ ст. в дизайні жіночого одягу 1950–2010-х рр.: образні та формально-конструктивні особливості Актуальні питання гуманітарних наук (30). с. 60-70.

[thumbnail of Biliakovych_L_Penchyk_O_IGC_IM_KD.pdf] Текст
Biliakovych_L_Penchyk_O_IGC_IM_KD.pdf

Download (766kB)

Анотація

Охарактеризовано образні та формально-конструктивні особливості інтерпретації костюма другої половини ХІХ ст. в дизайні жіночого одягу 1950–2010-х рр. Доведено, що соціопсихологічною передумовою інтересу до нео- рокайльного вбрання у повоєнні десятиліття слугувала його пластична виразність і втілення ідеалів жіночності, вишуканості, розкоші. Проаналізовано інтерпретації костюма другої половини ХІХ ст. у колекціях стилю «New Look», моделях Christian Dior, Jacques Fath, Elsa Schiaparelli, Cristоbal Balenciaga. Встановлено, що її особливос- тями стали асоціативне відсилання до семантосфери історичних джерел, адаптивне застосування ретроспек- тивних форм у їх підпорядкуванні стилістиці «New Look», поєднання в одній моделі елементів костюмів рококо і різних десятиліть ХІХ ст., світського і традиційного народного вбрання. Охарактеризовано передумови, образні та формально-конструктивні особливості звернення до костюма другої половини ХІХ ст. на ґрунті постмодерністського еклектичного історизму 1980–2010-х рр. у колекціях Yves Saint-Laurent, Christian Lacroix, Gianfranco Ferre, Vivienne Westwood, John Galliano, John Galliano, Alexander McQueen, Rei Kawakubo, Valentino, Chanel. Встановлено, що основними напрямами творчого осмислення костюма другої половини ХІХ ст. у дизайні жіночого одягу 1980–2010-х рр. стали: створення ємного лірико-поетичного образу на основі «цілісного тексту» історичного вбрання шляхом стилізації, інтерпретації, асоціації; поєднання історичних елементів з елементами костюмів інших епох, класикою, актуальними одяговими формами; інтегра- ція у жіночий одяг елементів чоловічого костюма другої половини ХІХ ст. Доведено, що основними історичними джерелами дизайнерських інтерпретацій слугували силуети суконь другої половини ХІХ ст., їх форми і конструк- ції, ліф-«кіраса», турнюр, трен, рукав-gigot, сюртук, жилет, циліндр, капелюх-казанок.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: неорококо; стиль «New Look»; постмодерністський еклектичний історизм
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра дизайну
Користувач, що депонує: професор Ліана Миколаївна Білякович
Дата внесення: 13 Груд 2021 07:53
Останні зміни: 13 Груд 2021 07:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39523

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу