Метафоричне моделювання психічного розладу в романі А. Франса «Боги жадають»

Динниченко, Тетяна Анатоліївна (2020) Метафоричне моделювання психічного розладу в романі А. Франса «Боги жадають» Науковий вісник Міжнародного Гуманітарного Університету (46). с. 53-56. ISSN 2409-1154

[thumbnail of T_Dynnychenko_NVMGU_46.pdf] Текст
T_Dynnychenko_NVMGU_46.pdf - Опублікована версія

Download (3MB)

Анотація

Стаття присвячена аналізу роману А. Франса «Боги жадають» крізь призму психоаналізу. Сюжет роману проінтерпретований як метафоричне моделювання психічного розладу головного героя – судді Трибуналу Еваріста Гамлена. Образ цього персонажа репрезентує складне ставлення письменника до Французької революції 1789-1794 рр. Роман написаний на початку ХХ ст., коли А. Франс зближується з соціалістами і намагається неупереджено зобразити революціонерів, але на цей свідомий намір накладається його неусвідомлений спротив будь-якому насильству. Так з’являється образ доброчесної людини, яка в наслідок психічного розладу поступово перетворюється на ката. У дослідженні використовується культурно-історичний, біографічний та психоаналітичний методи. Для дослідження образу Гамлена застосовується методика фройдівської інтерпретації, коли персонаж аналізується як носій несвідомих комплексів, а отже визначаються його несвідомі мотиви і почуття, розкривається семантика його прихованих бажань. У статті досліджується репрезентація автором в образі головного героя таких класичних психоаналітичних симптомів, як «комплекс Едіпа», фантазування і галюцинації, нарцисизм, трансфер, відреагування, невроз-психоз. Письменник не використовує фройдівських термінів, але майстерно відтворює первинну сцену «комплексу Едіпа» і специфіку його розвитку у Гамлена; зображає процес формування нарцисизму; показує, що ідеологічно раціоналізовані вчинки персонажа є насправді «відреагуванням» – діями, які невротик здійснює як субституцію своїх спогадів; демонструє як в наслідок трансферу амбівалентні почуття, з яких складається «комплекс Едіпа», переносяться на Республіку, перетворюючи патріотизм на ідола, а ненависть до роялістів на манію вбивства. Аналіз роману А. Франса «Боги жадають» доводить, що образотворення відбувається на психоаналітичній основі, а сюжет побудований як «історія хвороби» – автор здійснює метафоричне моделювання психічного розладу. Новизна дослідження полягає в тому, що вперше застосовано психоаналітичний підхід до інтерпретації А. Франса «Боги жадають», зокрема сюжету й образу головного персонажа.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: психоаналітичне літературознавство; «текстуально сконструйована квазіособа»; методика фройдівської інтерпретації; «комплекс Едіпа»; нарцисизм; трансфер; відреагування.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: Тетяна Анатоліївна Динниченко
Дата внесення: 10 Груд 2021 12:17
Останні зміни: 10 Груд 2021 12:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39531

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу