Античні мотиви в моді та дизайні одягу кінця ХХ – початку ХХІ ст

Білякович, Ліана Миколаївна (2020) Античні мотиви в моді та дизайні одягу кінця ХХ – початку ХХІ ст Колективна (три і більше авторів). Modern culture studies and art history: an experience of Ukraine and EU: Kollective monjgraph. Baltija Publishing, Riga.

[thumbnail of L_Biliakovych_AMMDO_IM.pdf] Текст
L_Biliakovych_AMMDO_IM.pdf

Download (5MB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.30525/978-9934-588-72-3.04

Анотація

Статтю присвячено розкриттю образних, формотворчих, декоративних особливостей інтерпретації античних мотивів на ґрунті естетики постмодернізму в дизайні одягу 1980–2010-х рр. Продемонстровано, що звернення до античних мотивів у колекціях 1980–2010-х рр. є проявом наскрізної в моді й дизайні одягу актуалізації античних одягових традицій, більш ранніми прикладами якої слугують костюми Директорії, стилю ампір, антикізуючі моделі Mariano Fortuny, Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Madame Gres, Roy Halston. Доведено, що інтерпретація крою, форм, силуету, декору античного костюма в дизайні одягу межі ХХ–ХХІ ст. зумовлювалася дуальною природою постмодернізму: його «тугою за історією» та іронічним потлумаченням культурних форм. Установлено, що перша з інтенцій віддзеркалила в урівноваженості, виваженості пропорцій, наслідуванні крою, конструкціям, силуету, декору античного костюма; довершеній простоті ліній – пластичних аналогах єдності людини і Космосу. Виявлено, що провідними модифікаціями аналізованого спрямування стали створення ліричних образів античної гармонії на основі давньогрецьких і глорифікаційних, піднесених – на основі давньоримських одягових форм. Аргументовано, що іронічно-ігровий характер постмодернізму зумовив еклектичне поєднання елементів античного й сучасного костюмів, деформацію пропорцій, еротизацію й кемповість образів (Gianni Versace, Dolce&Gabbana, Alexander McQueen, Thomas Ford). Акцентовано на підпорядкуванні форм історичного античного костюма необароковій пластичній виразності та опосередкованому сприйнятті античних мотивів крізь призму костюма неокласицизму і стилю ампір (Christian Lacroix).

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: античність; мода; дизайн
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра дизайну
Користувач, що депонує: професор Ліана Миколаївна Білякович
Дата внесення: 14 Груд 2021 08:12
Останні зміни: 14 Груд 2021 08:12
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39544

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу