Деякі результати дослідження в галузі формування цифрової компетентності вчителів закладів середньої освіти

Морзе, Наталія Вікторівна та Смірнова-Трибульська, Євгенія та Василенко, Марія (2021) Деякі результати дослідження в галузі формування цифрової компетентності вчителів закладів середньої освіти Open educational e-environment of modern university (10). с. 149-165.

[thumbnail of N_Morze_OEs_10_2021_FITU.pdf] Текст
N_Morze_OEs_10_2021_FITU.pdf

Download (674kB)
Офіційне посилання: https://openedu.kubg.edu.ua/journal/index.php/open...

Анотація

В статті розглянуто та узагальнено деякі результати дослідження в галузі формування цифрової компетентності вчителів закладів середньої освіти. Представлено та проаналізувано теоретичні джерела з проблеми дослідження, проаналізувано поняття цифрової компетентності в роботах вітчизняних та зарубіжних дослідників. Розглянуто сучасні тренди та проблеми розвитку цифрової компетентності педагогів в Україні, продемонстрована можливість використання рамки цифрової компетентності DigCompEdu як основної для використання в українській освіті, визначено такі рівні цифрової компетентності вчителів: Новачок (А1), Дослідник (А2), Інтегратор (В1), Експерт (В2), Лідер (С1), описано основні особливості кожного із зазначених рівнів з точки зору знань, вмінь вчителів щодо застосування цифрових технологій в освітньому процесі. Підготовлено на основі аналізу DigCompEdu опитувальник для визначення рівня цифрової компетентності вчителів закладів середної освіти (ЗСО) та проведено опитування для вчителів двох ЗСО м. Кривий ріг. Визначено рівень цифрової компетентності респондентів, представлено результати комплексного опитування вчителів та підготовлено рекомендації щодо організації системи розвитку цифрової компетентності вчителів на рівні ЗСО. Зроблено припущення, що більшість вчителів України та закладів середньої освіти мають приблизно однаковий стан з рівнем цифрової компетентності вчителів, яка визначається на основі рамки цифрової рамки компетентностей DigCompEdu, що означає, що підготовлені рекомендації будуть корисними для керівників ЗСО для розвитку цифрової компетентності вчителів на рівні закладу освіти. Описано опрацьовані методичні рекомендації для керівництва школи, щодо управління підвищенням рівня цифрової компетентності вчителів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цифрова компетентність; DigCompEdu; вчителі закладів середньої освіти; цифрові технології, цифрова компетентність учнів; опитування, рівень цифрової компетентності
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра комп'ютерних наук і математики
Користувач, що депонує: Наталія Вікторівна Морзе
Дата внесення: 15 Груд 2021 11:21
Останні зміни: 15 Груд 2021 11:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39624

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу