Журнал інтернованих вояків Армії УНР «Наша Зоря» у таборі Ланцут (Польща): джерельно-інформаційний потенціал

Срібняк, Ігор Володимирович та Палієнко, Марина Ганнадіївна (2021) Журнал інтернованих вояків Армії УНР «Наша Зоря» у таборі Ланцут (Польща): джерельно-інформаційний потенціал Український інформаційний простір (2(8)). с. 183-208. ISSN 2616-7948 (print); 2617-1244 (online)

[thumbnail of I_Sribnyak_M_Paliienko_UIP_2(8)_2021_IFF.pdf] Текст
I_Sribnyak_M_Paliienko_UIP_2(8)_2021_IFF.pdf - Опублікована версія

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://ukrinfospace.knukim.edu.ua

Анотація

В статті відтворено особливості таборового повсякдення інтернованих вояків-українців у таборі Ланцут (Польща) протягом першої половини 1921 р. шляхом проведення фронтального аналізу матеріалів часопису «Наша зоря», який видавався у згадуваному таборі. З самого початку свого існування журнал зумів об’єднати навколо себе значну частину таборян, які не лише прочитували кожен з його номерів, але й дописували до редакції, пропонуючи свої матеріали до друку. Разом з тим слід відзначити, що «Наша зоря» зуміла вийти поза межі Ланцуту – частина її накладу потрапляла до інших таборів інтернованих Армії УНР, а також була доступною (через систему підписки) для всієї української політичної еміграції в Польщі. Відтак попри невеликий загальний наклад тижневик зумів здобути чисельну читацьку аудиторію серед таборян. У зв’язку з тим, що редакція журналу не мала достатньо коштів для тиражування достатнього накладу «Нашої Зорі» – вона була змушена звертатись до своїх читачів з проханням про внесення пожертв до її пресового фонду. Цей заклик не залишався від відповіді – завдяки грошовим надходженням від таборян, українських емігрантських організацій в Польщі, а також окремих цивільних осіб редакція тижневика зуміла забезпечити досить регулярний вихід всіх його випусків. Дуже важливим було й те, що остання повсякчасно дбала й про поліпшення поліграфічної якості журналу, зумівши перейти від напівкустарних способів (рукописне виготовлення обкладинки, роздрукування макету номеру на друкарській машинці, шапірограф) до типографського набору та тиражування журналу. Протягом усієї початкової фази свого існування (грудень 1920 р. – липень 1921 р.) тижневик «Наша зоря» залишався одним з небагатьох живильних джерел для інтернованих вояків Армії УНР у таборі Ланцут, укріплюючи їх віру в завтрашній день і додаючи вояцтву сил та енергії для подальшої праці, здобуття знань, власного розвитку та духовно-національного зростання.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інтерновані вояки-українці; табір; часопис; стаття; «Наша зоря»; Армія УНР; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 17 Груд 2021 09:10
Останні зміни: 17 Груд 2021 09:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39769

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу