Слухання та виконання музики як інтерактивний рефлексивний процес.

Тущенко, Михайло Михайлович (2020) Слухання та виконання музики як інтерактивний рефлексивний процес. Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (4). с. 181-186.

[thumbnail of M_Tushchenko_VNAKKKIM.pdf] Текст
M_Tushchenko_VNAKKKIM.pdf

Download (603kB)

Анотація

Мета роботи – виявити шляхи активізації розвитку сприйняття сучасної музики на основі ефективного засвоєння студентами нового музичного матеріалу та підготовки їх до самостійного засвоєння сучасної музики. Методи дослідження. Для розв‘язання поставлених завдань були використані теоретичні та емпіричні методи, серед яких: аналіз – синтез, індукція – дедукція, класифікація – узагальнення, педагогічне спостереження, бесіда, аналіз результатів навчально-творчої діяльності. Актуальність роботи полягає в її відповідності сучасним потребам національного мистецтва та освіти, а саме - в здоланні стереотипу музичного мислення, що є актуальним завданням сучасної музичної освіти. Наукова новизна: вперше висвітленно результати власного досвіду у розвитку рефлексивних умінь майбутніх викладачів по класу «гітара» на основі аналізу виконавської та дослідницької діяльності. Висновки. Відтак, можна впевнено стверджувати, що в процесі навчання та виховання студентів музичного коледжу або ВНЗ розвиток їх творчої активності відіграє одну з провідних ролей, бо музичне мистецтво неможливе без творчості у всіх його проявах. Знання лише тоді стають повноцінними, коли вони здобуваються не тільки зусиллями пам‘яті, але й за участі творчого мислення. Підготовка фахівців потребує більш значного врахування індивідуальних особливостей студентів та уваги до їх развитку і формування творчої особистості на заняттях з фаху. Активізація мислення повинна бути направлена на те, щоб навчити думати, працювати творчо, развинути індивідуальні навички студентів у придбанні знань.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фахова підготовка; гітарне мистецтво; формування творчої особистості; інструментальне виконавство; музичне мислення; рефлексія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра інструментально-виконавської майстерності
Користувач, що депонує: ст.викл. Михайло Михайлович Тущенко
Дата внесення: 17 Груд 2021 09:23
Останні зміни: 17 Груд 2021 09:23
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39791

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу