Критерії формування та перспективи дослідження сучасних драматургічних антологій в Україні

Бондарева, Олена Євгенівна (2021) Критерії формування та перспективи дослідження сучасних драматургічних антологій в Україні Колективна (три і більше авторів). Сучасна філологічна наука: актуальні питання та вектори розвитку : колективна монографія. Ліга-Прес, Львів-Торунь.

[thumbnail of O_Bondareva_SFNAPTVR_2021_IF.pdf] Текст
O_Bondareva_SFNAPTVR_2021_IF.pdf - Опублікована версія

Download (573kB)

Анотація

Розглянуто загальну тенденцію до антологізації сучасного українського літературного процесу, експліковану на корпус українських драматургічних антологій ХХІ століття. У фокусі аналізу опиняються сам формат драматургічної антології, принципи її формування, стратегії рецепції, а також динаміка внутрішнього розвитку драматургічних антологійних форматів незалежної України. Зафіксовано основні закономірності етапу напрацювання форматів як періоду створення певного плато сучасної української драматургії. Особливу увагу приділено дев’яти драматургічним антологіям етапу колекцій – успішним проєктам Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса, а також пропонується статистична аналітика, що засвідчує рух до створення своєрідного рухомого канону сучасної української драматургії. Оскільки укладачами таких колекцій є сучасні українські драматурги, то вони самі представлені в антологіях не лише на рівні колекційної концепції та добору артефактів, але і власними драматургічними творами, передмовами, коментарями, причому інколи вони в одній і тій самій книжці виступають як упорядники та дослідники під власним прізвищем, а як драматурги – під творчим псевдонімом. Зазначено, що всі драматургічні колекції, видані від 2015 року, стають ускладненими структурами, є відкритими і мають потенціал для прирощування та поповнення, тобто, цей етап може і не мати ознак завершеності. Різні концептуальні настанови упорядників сучасних драматургічних антологій уможливлюють широкий спектр наукових підходів до класифікації сучасної української драматургії та сприяють її подальшому вивченню та популяризації. Сукупний масив антологій дозволяє кожну з них розглядати у широкому контексті металітератури, а упорядників спонукає до своєрідного інтелектуального діалогу між собою та репрезентованими в антологіях драматургічними текстами.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: антологія; антологізація; драматургічна колекція; метатекст; металітература
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Олена Бондарева Бондарева
Дата внесення: 20 Груд 2021 12:03
Останні зміни: 04 Січ 2022 12:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40042

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу