Підвищення рівня фахової підготовки майбутніх педагогів: методичне вираження

Гаращенко, Лариса Василівна та Кондратюк, Світлана Григорівна та Кондратюк, Андрій Георгійович (2021) Підвищення рівня фахової підготовки майбутніх педагогів: методичне вираження Актуальні питання гуманітарних наук (37). с. 247-252. ISSN 2308-4863

[thumbnail of L_Harashchenko_IITNZ_3_IS_IPSP.pdf] Текст
L_Harashchenko_IITNZ_3_IS_IPSP.pdf

Download (357kB)

Анотація

У статті акцентується на проблемі підвищення рівня фахової підготовки майбутніх педагогів, що працюють у закладах дошкільної освіти. Обґрунтовано важливість переосмислення традиційних засобів і методів вихов- ного впливу та доведено необхідність удосконалення педагогічного інструментарію (методи, прийоми, засоби, форми взаємодії) для формування педагога нового типу. Визначено педагогічні умови формування компетентного педагога закладу дошкільної освіти в галузі професійної, інформаційної, комунікативної діяльності, саморозвит- ку і самореалізації. До педагогічних умов зараховано розроблення робочих навчальних програм фахових дисциплін відповідно до особистісно орієнтованої парадигми на основі компетентнісного підходу, підвищення рівня про- фесійної компетентності викладача, актуалізація його науково-педагогічних знань та особистісно-професій- них здібностей, створення інформаційно-освітнього середовища, що дає змогу ефективно формувати фахові компетентності студентів на основі новітніх освітніх технологій, формування мотиваційної та професійної готовності студентів до реалізації сформованих компетентностей, професійного та особистісного спілкуван- ня, моніторинг рівня фахової компетентності студентів. З’ясовано, що оптимізації освітнього процесу, поси- ленню професійно-практичної підготовки студентів сприяють модернізація аудиторного фонду, розроблення електронних навчальних курсів фахових дисциплін, методичне забезпечення викладання фахових дисциплін, зміна методичного інструментарію, використання в освітньому процесі інноваційних педагогічних технологій, інтер- активних форм взаємодії, активних методів навчання, проведення практичних занять на базі закладів дошкіль- ної освіти тощо. На посилення мотиваційного компонента фахової підготовки має дієвий вплив організація освітнього процесу, спрямована на практичну, навчально-пізнавальну та дослідницьку діяльність студентів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: освітній процес; якість освіти; фахова підготовка; навчально-пізнавальна діяльність; педагогічні умови; саморозвиток.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Кафедра Дошкільної освіти
Дата внесення: 28 Груд 2021 14:26
Останні зміни: 28 Груд 2021 14:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40313

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу