Фізична терапія осіб літнього віку з остеохондрозом шийного відділу хребта в умовах реабілітаційного центру

Лугова, Богдана Вікторівна та Тимчик, Олеся Володимирівна (2021) Фізична терапія осіб літнього віку з остеохондрозом шийного відділу хребта в умовах реабілітаційного центру Фізичне виховання, спорт та здоров'я людини: досвід, проблеми, перспективи (у циклі Анохінських читань): матеріали ІХ Всеукраїнської науково-практичної онлайнконференції. 10 грудня, 2021 р., Київ / Київ. Ун-т імені Бориса Грінченка; за заг. ред. О. В. Ярм. с. 318-324.

[thumbnail of B_lugova_tymchyk_FZFVS.pdf] Текст
B_lugova_tymchyk_FZFVS.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://sporthealth.kubg.edu.ua/

Анотація

Остеохондроз шийного відділу хребта – хронічне прогресуюче захворювання, що протікає з періодами ремісії та загострень захворювання. Кількість захворювань хребта з року в рік зростає. Захворювання зазвичай викликає тяжкі неврологічні, ортопедичні розлади. Медико-соціальне значення остеохондрозу шийного відділу хребта в першу чергу пов'язують з тимчасовою непрацездатністю пацієнтів та низькими показниками рівня життя [1, 8]. Раніше ця хвороба частіше зустрічалася серед літніх людей. Сьогодні, зустрічається у осіб працездатного віку, навіть у підлітків. Відповідно до медичної статистики близько 80% населення планети страждає остеохондрозом хребта, при цьому у 50% з них виявляється патологія в шийному відділі, тому дана проблема є особливо актуальною [5, 10]. Медикаментозне лікування не завжди є ефективним, оскільки викликає побічні реакції та ускладнення. Тому основне лікування припадає на немедикаментозні методи лікування, зокрема лікувальна фізична культура (ЛФК), масаж тощо [2, 7, 9]. V. Epifanov та інші дослідники [5, 8] вважають, що методи фізичної реабілітації можуть підвищити ефективність базової медикаментозної терапії. Сюди входять ізометричні вправи, постізометричне розслаблення м’язів, пропріоцептивне нервово-м’язове сприймання, постуральні вправи та спеціальний масаж. Для того, щоб правильно та ефективно розробити програму з фізичної терапії потрібно знати біомеханіку хребта як у нормі, так і при патології, наявні протипоказання щодо призначення фізичної реабілітації, розуміти характеристику основних засобів і методів фізичної реабілітації хворих на шийний остеохондроз, вміти застосовувати їх у комплексі для отримання кращого результату [3, 4, 6].

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Фізична терапія; особи літнього віку; остеохондроз шийного відділу хребта; умови реабілітаційного центру
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичної терапії та ерготерапії
Користувач, що депонує: Олеся Володимирівна Тимчик
Дата внесення: 04 Січ 2022 12:33
Останні зміни: 04 Січ 2022 12:33
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40352

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу