Окремі аспекти комунікативної функції метафоричної номінації

Лозова, Ольга Миколаївна (2021) Окремі аспекти комунікативної функції метафоричної номінації In: "Психолінгвістика в сучасному світі - 2021", 16-17 грудня, 2021 р., Переяслав.

[thumbnail of O_Lozova_OAKF.pdf] Текст
O_Lozova_OAKF.pdf - Опублікована версія

Download (644kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.31470/2706-7904-2021-16-189-193

Анотація

Метафоричність мовлення – одна з характеристик його якісності. Метафора, сприйнята і зрозуміла реципієнтом правильно, дозволяє оцінити специфіку названого об’єкта і водночас передає достатньо ознак для віднесення об’єкта до певного класу. Міру метафоричної номінативності можна трактувати як особливу величину – ступінь метафоризації дискурсу, як рефлективний стрибок, що провокується метафоризованим текстом. Рефлексія являє собою засіб узгодження змісту минулого досвіду комуніканта та ситуацією говоріння. Завдяки рефлексії аналізована ситуація отримує певні ознаки раніше засвоєних слухачем ситуацій та змінює ставлення адресата до вже наявного досвіду. Пізнавальний потенціал метафори залежить від того, наскільки віддаленою є категорія нового образу від категорії, на яку спрямований акт рефлексії. Метафорична номінація – інструмент вербального розмаїття та засіб профілактики сатиації.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: метафорична номінація; «рефлективний стрибок»; сатиація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: професор О.М. Лозова
Дата внесення: 04 Січ 2022 08:58
Останні зміни: 04 Січ 2022 08:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40379

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу