"Sie werden nur entsorgt!": гендерні варіанти старіння у п'єсі Сибілле Берг "Дами чекають"

Кадубовська, Світлана Сергіївна (2021) "Sie werden nur entsorgt!": гендерні варіанти старіння у п'єсі Сибілле Берг "Дами чекають" Літературний процес: методологія, імена, тенденції (18). ISSN 2412-2475 (Online)

[thumbnail of 567] Текст
567 - Опублікована версія

Download (42kB)
Офіційне посилання: https://litp.kubg.edu.ua/index.php/journal/index

Анотація

Дана робота продовжує ініціативу, започатковану у розвідці «Антиутопія Констанц Денніг «Extasy Rave»: репрезентації старості». У статті проаналізовано в світлі літературознавчої геронтології вияви стереотипізації щодо персонажів передпенсійного віку, процеси старіння, прояви ейджизму і мізогінії з політичним забарвленням та проблемно-смислові аспекти тілесності і толерантності в п’єсі Сибілле Берг «Дами чекають» (2012). Саркастичні діалоги, що наявні в п’єсі, демонструють стереотипні мисленнєві шаблони, притаманні сучасному суспільству щодо соціальних ролей літніх жінок. Вони зображають старіння, як фізичний і моральний занепад та тягар для суспільства. Дискримінаційні практики по відношенню до жінок віком за 50 не лише вербальні, а й фізичні (примусове переселення у підземелля), що перегукується з драмою К.Денніг. Ейджистський дискурс виявляється через висвітлення аспектів тілесності з мізогінічним та сексистським забарвленням. В образах жіночої геронтогрупи Сибілле Берг викриває стигму пізньої зрілості у негативних стереотипах, пов’язаних із жіночою привабливістю, старінням, статтю. Також увага приділяється розгляду сучасних тенденцій німецькомовного театру, що відіграє велику роль у висвітленні суспільних проблем, таких, як ейджизм, стереотипізація, жінконенависництво. Аналіз театральних постановок та викликів, реалізованих власне авторкою, дозволяє віднести її твір до постдраматичного театру, що, за Леманом, спрямований на підтримання внутрішньої єдності суспільства. Зроблено висновки про можливості авторського перебудування дискримінаційних стереотипів старіння та упередженість до жінок. Сибілле Берг у фінальному акті твору розкриває неочікувано-негативні наслідки, до яких може призвести ейджизм та самостереотипізація в процесі старіння, які становлять загрозу для підтримки морально-етичних якостей сучасного суспільства Німеччини, яке орієнтується у своїх політичних і культурних напрямах на ідеї толерантності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: старіння; літній вік; ейджизм; мізогінія; Сибілле Берг; «Дами чекають»; толерантність; тілесність; літературознавча геронтологія
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: Svitlana Sergiivna Kadubovska
Дата внесення: 04 Січ 2022 09:25
Останні зміни: 04 Січ 2022 09:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40393

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу