Соціальна підтримки батьків неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом

Болотна, Анна Володимирівна та Суліцький, Вадим Володимирович (2021) Соціальна підтримки батьків неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом Ввічливість (5). с. 3-10.

[thumbnail of A_Bolotna_V_Sulitskyi_IL_SPSR.pdf] Текст
A_Bolotna_V_Sulitskyi_IL_SPSR.pdf - Опублікована версія
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі until Грудень 2024.

Download (279kB)

Анотація

Стаття присвячена дослідженню видів, форм і методів соціальної підтримки батьків підлітків, які перебувають у конфлікті із законом. Це обумовлено загостренням питання щодо соціального контролю, супроводу та надання соціальної підтримку вразливим верстам населення, а саме сім’ям, які опинилися в складних життєвих умовах, а їх діти вчинили кримінальне правопорушення. Методологія нашої статті базується на аналізі наукової літератури. Під час аналізу першоджерел ми встановили, що автори, при вивченні цього питання приділяли увагу тільки однієї із складових частин діяльності з соціальної підтримки батьків. Основними напрямами дослідження були: соціальна профілактика жорстокого поводження з дітьми серед батьків підлітків, які перебувають у конфлікті із законом; сімейне неблагополуччя як чинник формування девіантної поведінки підлітків; чинники ризику кримінальних правопорушень неповнолітніми; причини соціальної дезадаптації неповнолітніх, які пов’язані з сім’єю; вплив неблагополучних сімей на формування делінквентної поведінки у дітей; ставлення сім’ї до неповнолітніх як ризик вчинення кримінального правопорушення; зміст соціальної роботи з сім’ями; форми та методи підтримки батьків; роль громади у соціальній підтримці батьків. Вивчення літератури дає підставу стверджувати, що у ситуаціях, коли неповнолітній перебуває в конфлікт із законом, важливо не тільки здійснювати корекційну та профілактичну роботу з ним, але й організувати та забезпечити соціальну підтримку його батьків, чи осіб, що їх замінюють. Особливу увагу требо приділити комплексному підходу до вирішення цього питання. Наукова новизна полягає у систематизації та вдосконаленні підходу до процесу соціальної підтримки батьків неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, що складається із таких етапів: встановлення контакту з дитиною та її сім’єю, мотивування їх до співпраці й роботи над проблемами дитини; здійснення комплексної оцінки потреб дитини та сім’ї; розроблення плану соціально-педагогічної підтримки сім’ї дитини; контроль за поведінкою дитини, за дотриманням нею умов звільнення від покарання, норм моралі та права, угоди щодо співпраці; психологічна та педагогічна реабілітація дитини; формування сприятливого соціального-педагогічного середовища довкола дитини; соціальна реінтеграція та реадаптація дитини; оцінка процесу і результативності соціально-педагогічної підтримки. Ефективним варіантом роботи з батьками є використання відновлювальних соціальних технологій. Це вид соціальних технологій, спрямованих на відновлення попереднього (нормального) стану людини, порушеного внаслідок негативного впливу соціального середовища, соціальної дезадаптації, девіантної та ризикованої поведінки, вчиненого злочину тощо. Саме цей напрям має пріоритетне значення у наших подальших дослідженнях.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: батьки; сім’я; неповнолітні; конфлікт із законом; соціальна підтримка; кримінальне правопорушення; громада; суспільство
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 26 Січ 2022 09:46
Останні зміни: 26 Січ 2022 09:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40512

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу