Методичний дискурс диригентсько-хорової підготовки вчителя музичного мистецтва

Світайло, Світлана Валеріївна (2019) Методичний дискурс диригентсько-хорової підготовки вчителя музичного мистецтва Освітологічний дискурс (1-2). с. 259-271. ISSN 2312-5829

[thumbnail of S_Svitailo_OD_1-2_IM.pdf] Текст
S_Svitailo_OD_1-2_IM.pdf

Download (348kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.28925/2312-5829.2019.1-2.259271

Анотація

Розглянуто методичні аспекти підготовки майбутніх вчителів музичного мистецтва у процесі здобуття ним вищої освіти; у процесі диригентсько-хорової підготовки вони мають не лише навчитись грати партитуру хорового твору, технічно опрацьовувати її, а й осмислювати вокально-хорові твори, аналізувати й інтерпретувати їх; наголошено на необхідності формувати у них здатності здійснювати інтерпретацію вокально-хорового твору шляхом засвоєння прийомів і засобів музично-теоретичного, вокально-хорового і виконавського видів аналізу, визначено мету і завдання кожного з них. Запропоновано орієнтовний вокально-хоровий аналіз хору М. Лисенка «Сон», у якому розкрито його загальні жанрові особливості як музичного твору, призначеного для хорового виконання; зокрема, охарактеризовано форму, розмір, мелодику, тональність, гармонію, теситуру, динаміку, визначено виконавські труднощі, запропоновано виконавський план; спираючись на здобуті у процесі фахової підготовки теоретичні знання, набуті методичні навички, самостійно опрацьовуючи конкретні хорові твори, вчитель музичного мистецтва зможе досягти бажаних результатів у музичному розвитку школярів засобами вокально-хорового співу; стверджується, що у процесі диригентсько-хорової підготовки методично доцільно доручати студентам самостійно здійснювати як окремі види аналізу (музично-теоретичний, вокально-хоровий і виконавський), так і загальну інтерпретацію вокально-хорових творів, над якими вони працюють у класі з диригування чи хоровому класі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вчитель музичного мистецтва; диригентсько-хорова підготовка; музично-теоретичний; вокально-хоровий; виконавський аналіз; інтерпретація вокально-хорового твору; хор М. Лисенка «Сон»
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: викладач Світлана Валеріївна Світайло
Дата внесення: 08 Лют 2022 08:09
Останні зміни: 08 Лют 2022 08:09
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40724

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу