Проблема формування ідентичності в підлітковому віці у контексті розвитку творчої особистості

Краєва, Оксана Анатоліївна та Матвійчук, Олександра Олександрівна (2022) Проблема формування ідентичності в підлітковому віці у контексті розвитку творчої особистості Вісник Національного університету оборони України (1(65)). с. 64-70. ISSN 2617-58, 2617-6866

[thumbnail of O_Matviichuk_O_Kraieva_VNUOU_1(65)_IL.pdf] Текст
O_Matviichuk_O_Kraieva_VNUOU_1(65)_IL.pdf

Download (2MB)
Офіційне посилання: http://visnyk.nuou.org.ua/issue/archive

Анотація

У статті наведено теоретичний аналіз дослідження процесу формування ідентичності особистості в контексті розвитку її творчості, що включає в себе вивчення теоретичних підходів до визначення сутності ідентичності підлітка, зокрема її особистісної форми; дослідження факторів, що впливають на формування та розвиток ідентичності сучасного підлітка, психологічних особливостей творчої ідентичності. Ідентичність розглянуто в якості механізму усвідомлення та привласнення власного «Я», розуміння індивідуальних особистісних характеристик, тяжіння до самореалізації завдяки потягу до розвитку творчої здатності, схильності до конструктивного вирішення кризи. Серед визначальних чинників у процесі формування ідентичності виділено наявність: чітко сформованої ціннісно-мотиваційної сфери, творчої компоненти, розвиненої саморефлексії, визначеного кола творчих інтересів, сформованої адекватної самооцінки, конструктивних взаємовідносин із соціальним оточення та успішного засвоєння соціальних ролей. Актуалізовано наукову проблематику дослідження творчої ідентичності особистості загалом та творчої ідентичності підлітка зокрема.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ідентичність; особистісна ідентичність; самовизначення; самоідентифікація; творча ідентичність, творча особистість; творчість; ціннісно-мотиваційна сфера; самооцінка ідентичності; Я-концепція.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Оксана Анатоліївна Краєва
Дата внесення: 13 Квіт 2022 15:09
Останні зміни: 14 Квіт 2022 07:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40916

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу