Деякі зауваги до дискурсу щодо перспектив автократій сучасності

Бульбенюк, Світлана Степанівна (2022) Деякі зауваги до дискурсу щодо перспектив автократій сучасності Вісник Львівського університету. Серія філософсько-політологічні студії». (40). с. 118-124. ISSN 2307-1664

[thumbnail of S_Bulbeniuk_fps_visnyk_lnu_lviv_40_2022_IFF.pdf] Текст
S_Bulbeniuk_fps_visnyk_lnu_lviv_40_2022_IFF.pdf

Download (350kB)
Офіційне посилання: http://fps-visnyk.lnu.lviv.ua/uk/

Анотація

Стаття пропонує відповіді на питання «Чим є сучасні автократії: черговим реваншем авторитаризму або проявом кризи демократії постмодерної доби?». Авторка обгрунтовує точку зору про те, що спокуси популізму і готовність пересічного виборця вірити у нічим не підкріплені обіцянки політиків-популістів, з одного боку, та слабкість частини демократичних урядів і політиків, що проявляється у поступках сучасним авторитарним режимам, з іншого боку, - це ключові відповіді на окреслене запитання. Окрема увага звертається на розгляд феномену інформаційних автократій (С. Гурієв і Д. Трейсман), які спираються більше на ефект діяльності лідера-популіста і маніпуляції громадською думкою, ніж на застосування репресій і терору. Це головна відмінність більшості новітніх автократій від класичних авторитарних режимів. Через висвітлення case study проаналізовано причини кризи сучасної демократії. Досліджено чотири моделі двосторонньої комунікації взаємовпливів державної влади та суспільства. Так, модель двосторонньої асиметричної комунікації має у своїй природі викривлену комунікаційну взаємодію, оскільки спрямована на виконання завдання влади навіювати необхідні для неї установки й утверджувати ці установки у масовій суспільній свідомості. Найтиповішою її формою є дезінформація. Друга модель – модель односторонньої комунікації, яка фактично перетворюється у монолог влади. Формами її реалізації найчастіше є пропаганда й агітація. Псевдокомунікаційна модель, у свою чергу, виражається у своєрідній «глухоті» обох сторін взаємодії – влади і суспільства, що повністю спотворює обмін інформацією. Сутність четвертої – квазікомунікаційної – моделі полягає у відсутності прагнення до встановлення комунікації, коли спостерігається суто формальний підхід до необхідності налагодження комунікаційної взаємодії з обох сторін.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Авторитаризм; автократія; демократія; демократичний транзит; постправда; популізм; політична комунікація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Доцент Світлана Степанівна Бульбенюк
Дата внесення: 21 Квіт 2022 08:50
Останні зміни: 21 Квіт 2022 08:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40952

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу