Інтермедіальні зв'язки в сучасних хорових композиціях (на прикладі перформансу В.Мужчиля "Подолання")

Кириленко, Яна Олексіївна (2022) Інтермедіальні зв'язки в сучасних хорових композиціях (на прикладі перформансу В.Мужчиля "Подолання") Fine Art and Culture Studies (1). с. 77-82. ISSN 2786-5428, 2786-5436

[thumbnail of У статті на прикладі перформанса В. Мужчиля «Подолання» розкрито специфіку інтермедіальних зв’язків в сучасних хорових композиціях.] Текст (У статті на прикладі перформанса В. Мужчиля «Подолання» розкрито специфіку інтермедіальних зв’язків в сучасних хорових композиціях.)
Y_Kyrylenko_FAaKS_1_IM_KAEV.pdf - Опублікована версія

Download (273kB)
Офіційне посилання: https://journals.vnu.volyn.ua/index.php/art/issue/...

Анотація

У статті на прикладі перформанса В. Мужчиля «Подолання» розкрито специфіку інтермедіальних зв’язків в сучасних хорових композиціях. Методологія розвідки ґрунтується на єдності аналітичних, компаративних, структурно-функціональних, інтонаційно-мовних методів та засадах інтерпретаційного, семантичного, стилістичного аналізу музичного твору, що сполучає різні види мистецтва. Наукова новизна роботи полягає у тому, що вперше в українській науці виокремлено лібро-модель української сучасної хорової композиції, особливості якої презентовано на прикладі перформансу В. Мужчиля «Подолання», де використовується весь спектр виражальних засобів перформативних мистецтв. Композиція виступає як стилістичний антипод жанрових моделей хорових творів і є постмодерною метаморфозою жанру з акцентуванням на міжмистецькому синтезі з яскраво вираженим режисерським компонентом. «Подолання» В. Мужчиля – це моноінтонаційний одночастинний концерт-поема, де провідна роль належить остинатному ритмічному рефрену, що символізує хід Часу як Вічності. Одночасно це філософська ідея творчості як способу життя (тема Художника). У якості літературної основи використані фрагменти з канонічних текстів, віршів С. Щипачова, слова і фонеми введені композитором. У творі функцію автора-виконавця делеговано хору та іншим дійовим особам – солісту, читцю, балетній парі, мімансу. Партитура містить авторські рекомендації щодо освітлення сцени, акторської гри соліста й хористів, сценічного реквізиту. Перформанс містить такі своєрідні атрибути як поліфункціональність, концептуальность, загострена діалогічність, свобода форми, сучасна хорова фактура, стилістична сонорна колористика, присутність теми-лейтритму, поліфонія теситур-тембрів, комплексна авторсько-виконавська художня акція, що створюється в режимі online.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інтермедіальність; міжмистецький синтез; лібро-модель; перформанс; ритмо-тембр
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Яна Олексіївна Кириленко
Дата внесення: 09 Трав 2022 16:41
Останні зміни: 09 Трав 2022 16:41
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41038

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу