Behavioral Models of Decisions-Making by Business and Industry Stakeholders

Tereshchenko, Eleonora та Ushenko, Natalya та Dielini, Marina та Nesterova, Marja та Lozhachevska, Olena та Honcharenko, Natalia (2021) Behavioral Models of Decisions-Making by Business and Industry Stakeholders Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики (5 (40)). с. 300-313. ISSN 2306-4994, 2310-8770

[thumbnail of E_Tereshchenko_N_Ushenko_M_Dielini_M_Nesterova_O_Lozhachevska_N_Honcharenko_FCAPTP_5_ IS_IPSP.pdf] Текст
E_Tereshchenko_N_Ushenko_M_Dielini_M_Nesterova_O_Lozhachevska_N_Honcharenko_FCAPTP_5_ IS_IPSP.pdf - Опублікована версія

Download (299kB)
Офіційне посилання: https://fkd.net.ua/index.php/fkd

Анотація

Метою наукової статті є обґрунтування методологічного інструментарію для ухвалення рішень зацікавленими сторонами бізнесу і промисловості, який заснований на розробленні динамічної багатосторонньої моделі стратегічного контракту з урахуванням альтернативних варіантів поведінки агентів. Для досягнення мети дослідження були використані такі методи: системний аналіз, логічне узагальнення, статистичний і порівняльний аналіз, принципи контрактної теорії фірми, концепція динамічних здібностей, методи теорії активних систем і т.д. У результаті дослідження актуалізовано доцільність трансформаційного розвитку трансдисциплінарності між поведінковими науками і кількісними методами управління в контексті розвитку контрактної теорії фірми, а саме щодо розробки методологічної основи для прийняття рішень стейкхолдерами бізнесу і промисловості. Обґрунтовано результативність використання динамічної багатосторонньої моделі стратегічного контракту, яка враховує моделі поведінки основних стейкхолдерів (інвестор-власник-працівники) на основі індивідуальних функцій корисності, що в результаті пов’язує між собою три завдання, які послідовно вирішуються протягом кожного періоду. Для цільового використання поведінкових ефектів, що виникають між учасниками договору в процесі його реалізації, запропонована модель агентських відносин базується на взаємозв'язку між собою і загальними результатами стратегії. Представлені варіанти планування ефективності контрактів взаємодії агентів бізнесу і промисловості на основі застосування організаційно-економічних інструментів управління, які визначаються ними самостійно або під цілеспрямованим впливом з метою створення додаткових поведінкових передумов. Запропонована динамічна багатостороння модель синтезує передумови й умови для ефективності пухвалення рішень зацікавленими сторонами бізнесу і промисловості в умовах ризику і невизначеності. Вона дозволяє враховувати кілька поведінкових ефектів, що виникають між сторонами контракту, виходячи з індивідуальної корисності вкладу в реалізацію бізнес-стратегії. Практична значимість отриманих результатів полягає в тому, що використання розроблених моделей ухвалення рішень стейкхолдерами бізнесу і промисловості з метою стратегічного планування ресурсів на основі оптимізації використання організаційно-економічних ресурсів сприятиме концентрації на релевантних поведінкових аспектах агентів і обмеженнях з урахуванням обміну між внутрішнім і зовнішнім середовищем.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: поведінкова модель; ухвалення рішення; агент; стейкхолдер; стратегічне планування; ефективність контракту; бізнес; промисловість.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: професор Наталя Валентинівна Ушенко
Дата внесення: 09 Трав 2022 17:05
Останні зміни: 09 Трав 2022 17:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41039

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу