Інклюзивний та універсальний дизайн сучасного міста в умовах цифрової трансформації економіки

Краус, Катерина Миколаївна та Краус, Наталія Миколаївна та Марченко, О.В. (2022) Інклюзивний та універсальний дизайн сучасного міста в умовах цифрової трансформації економіки Ефективна економіка (2).

[thumbnail of Kraus_Inkluazyvnui_universalnyi_dyzain_2022.pdf] Текст
Kraus_Inkluazyvnui_universalnyi_dyzain_2022.pdf

Download (219kB)
Офіційне посилання: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=10032

Анотація

У статті описується переваги від впровадження універсального дизайну міста, серед чого підвищення якості та комфортності життя. Автори стверджують, що інклюзивний та універсальний дизайн в міському просторі є запорукою дотримання рівних прав для всіх громадян в розумних містах. Дизайн міст є рукотворним та повинен здійснюватися з урахуванням людського різноманіття та життєвого циклу людини. Представлено сучасні компоненти комплексних рішень розумних міст. Причинами підняття інклюзивного розвитку міст є: збільшення кількості людей з інвалідністю; тенденція до старіння населення та необхідність враховувати потреби людей похилого віку; збільшення кількості батьків з дитячими візками та дітей дошкільного віку; усвідомлення суспільством значимості доступного середовища, його відповідності до потреб громадян. Автори розглядають інфраструктурні характеристики розумного міста в умовах цифрової трансформації, а саме: транспорт, медицину, безпеку, освіту, ЖКГ, екологію в частині їх відцифрування. Серед перспективних сфер розвитку розумних міст названо розумне будівництво комерційних та інституційних систем; сферу “розумного” транспортування; розвиток ринку розумних будинків. У статті зосереджено увагу на тому факті, що за ефективного використання розумної інфраструктури жителі міст отримають комфортне та безпечне середовище для проживання. Насамперед це стосується процесів цифровізації секторів ЖКГ, енергетики, будівництва та громадського транспорту, масштабного використання інтегрованих цифрових платформ в управлінні містом, освітнім процесом, медичним сектором, а також контролю за захистом довкілля. Автори статті дійшли висновку, що в цифровій інфраструктурі дані генеруються та забезпечують електронно-комунікаційну взаємодію завдяки функціонуванню електронно-цифрових пристроїв, засобів та систем. Єдиною можливістю підтримки комфорту та безпеки проживання людей у мегаполісі, а також залучення нових жителів, які можуть забезпечити інноваційний розвиток міста, що володіє підприємницьким потенціалом (в тому числі представників креативного класу), є створення зручностей і умов нового типу, заснованих на використанні “розумних технологій”, які нівелюють проблеми високої чисельності населення в місті.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цифрова трансформація; розумне місто; інклюзивний розвиток; технології; економіка міста
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Катерина Миколаївна Краус
Дата внесення: 25 Трав 2022 16:29
Останні зміни: 25 Трав 2022 16:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41124

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу