Модернізація організаційних форм навчання у ЗВО в умовах парадигмальних змін: теоретичні основи

Козир, Маргарита Валентинівна (2022) Модернізація організаційних форм навчання у ЗВО в умовах парадигмальних змін: теоретичні основи Колективна (три і більше авторів). Сучасні напрями розвитку суспільства: кол. моногр. СГ НТМ «Новий курс», Україна, Харків.

[thumbnail of M_Kozyr_SNRS_2022_PI.pdf] Текст
M_Kozyr_SNRS_2022_PI.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://www.newroute.org.ua/

Анотація

Статтю присвячено дослідженню теоретичних основ модернізації організаційних форм навчання в закладах вищої освіти в умовах парадигмальних змін. Авторкою проведено аналіз останніх досліджень окресленої проблематики та визначено базові поняття дослідження. За основу взято наукові напрацювання представників Інституту філософії НАН України, що проводились під керівництвом М. Поповича (В. Іванов, С. Кримський, В. Мейзерський, Б. Парахонський), а також роботи вчених Інституту вищої освіти АПН України В. Андрущенка, М. Михальченка, Г. Темка, В. Лутая. Цілями статті є наступні: дослідити стан вивчення означеної проблематики; розглянути сутність базових понять дослідження: «освіта», «модернізація освіти», «модернізація організаційних форм навчання»; обгрунтувати актуальність модернізації організаційних форм навчання у ЗВО в умовах парадигмальних змін. У статті закцентовано увагу на тому, що динаміка змін у розумінні поняття «освіта», розширення його соціального та суспільного контексту пов’язане насамперед зі зростанням ролі освіти для життя сучасного суспільства. Сучасна освіта справді стає продуктивною силою та гарантом національної безпеки, а сучасна економіка стає дедалі залежнішою від знань кожної людини, оскільки основним засобом підвищення її ефективності є людські ресурси. На думку авторки публікації, розвитку відкритих (віртуальних) університетів в Україні заважають наступні фактори: недостатній доступ до мереж та вартість доступу; відсутність законодавчої бази для створення та сертифікації віртуальних університетів та віртуальних структур у вищій освіті; витрати на комп’ютер, програмне забезпечення та розробку навчальних матеріалів; недосконалість системи оцінки знань для відкритої освіти; низький рівень інформаційної культури викладачів усіх рівнів та підготовка студентів до самостійного навчання. У статті доведено, що поняття «модернізація освіти» досить широке, уніфікованого формулювання майже не існує. Як правило, зміст цього поняття зводиться до запровадження таких принципів Болонської системи освіти, як реформування, вдосконалення, поліпшення якості освіти тощо.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: модернізація організаційних форм навчання; модернізація освіти; організаційна форма навчання; освіта; парадигмальні зміни; система навчання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: к.п.н. Маргарита Валентинівна Козир
Дата внесення: 31 Трав 2022 08:53
Останні зміни: 31 Трав 2022 08:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41168

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу