Життя і творчість Ангеліни Жданової – майстрині розпису фарфору другої половини ХХ ст

Школьна, Ольга Володимирівна та Буйгашева, Алла Борисівна (2022) Життя і творчість Ангеліни Жданової – майстрині розпису фарфору другої половини ХХ ст Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 5 (1). с. 131-142. ISSN 2617-7951

[thumbnail of O_Shkolna_A_Buihasheva_D.pdf] Текст
O_Shkolna_A_Buihasheva_D.pdf

Download (359kB)
Офіційне посилання: http://demiurge.knukim.edu.ua/index

Анотація

Мета – визначити ключові твори фар-фору, розписані заслуженою художницею України Ангеліною Ждановою упродовж другої половини ХХ ст., розкрити художні особливості її оздоблення скульптури, посуду та ваз. Методи дослідження – онтологічний, аксіологічний, герменевтичний, історико-хронологічний, історико-порівняльний (компаративний), культуротворчий, типологічний, мистецтвознавчого аналізу. Їх сукупність дозволяє розкрити специфіку творчого методу Ангеліни Жданової щодо проєктування оформлення скульптури малих форм і розробок дизайну декорів тонкокерамічних посуду і ваз. Новизну складає аналіз звернень художниці до україніки в оздобленні кращих взірців вітчизняної фарфорової пластики третьої чверті ХХ ст. (насамперед, за розробками форм В. та М. Трегубових) і застосування вишуканого петриківського розпису в оформленні ваз, блюд, посудних сервізів другої половини ХХ ст., що створювались на Коростенському фарфоровому та Світловодському фарфоровому заводах. Висновки. Простежено віхи творчості видатної української художниці-дизайнерки в галузі фарфору Ангеліни Леонідівни Жданової. Окреслено перелік основних творів у скульптурі, вазах та посуді, проєкти декору яких розроблялися нею на Коростенському і Світловодському фарфорових заводах у 1950-х – 1990-х рр. Так, визначено, що А. Жданова є авторкою оригінального розпису відомих скульптур «Український танець» та «Черевички», форми для яких розробляла В. Трегубова у середині – другій половині 1950-х рр. Важливими у доробку мисткині є портрети радянських діячів на тарелях і вазах, як, наприклад, діячів виконавчих органів партії, космонавтів, іноземних послів чи генсека ООН. Окремий сегмент продукції Коростеня А. Жданової становлять розписи сервізів з майстерно виконаним рослинним орнаментом для обрамлення портретів. Розписи виконані у тонкій делікатній пензлевій техніці «кошачкою», штибу петриківських розписів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: мистецтво фарфору; Ангеліна Жданова; арт-дизайн; Коростенський і Світловодський фарфорові заводи; Україна; друга половина ХХ ст.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: Анна Миколаївна Гунька
Дата внесення: 08 Черв 2022 12:53
Останні зміни: 08 Черв 2022 12:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41274

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу