Соціально-педагогічна робота з батьками щодо підтримки ними дітей у період війни

Лях, Тетяна Леонідівна та Лехолетова, Марина Миколаївна та Петрович, Валерій Степанович та Спіріна, Тетяна Петрівна (2022) Соціально-педагогічна робота з батьками щодо підтримки ними дітей у період війни Ввічливість. Humanitas (2). с. 24-30. ISSN 2786-4723

[thumbnail of Liakh,  T.,  Lekholetova,  M.,  Petrovych,  V.,  Spirina,  T.  (2022).pdf] Текст
Liakh, T., Lekholetova, M., Petrovych, V., Spirina, T. (2022).pdf

Download (376kB)
Офіційне посилання: http://www.journals.vnu.volyn.ua/index.php/humanit...

Анотація

Професійна діяльність фахівців із соціальної роботи і соціальних педагогів охоплює широкий діапазон соціальних послуг представникам соціально вразливих категорій населення, серед яких вразливі сім`ї, сім`ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, кризові сім`ї. Кількість таких сімей значно збільшилась з початком військової агресії Росії в Україні. Ця агресія значно зросла порівняно з 2014 роком після повномасштабного воєнного вторгнення Росії на територію України. Ця війна змусили близько чверті з 44 мільйонів жителів України покинути свої домівки: переїхати в більш безпечні регіони країни, або ж виїхати за кордон. Воєнні події стали травматичними не тільки для дорослого населення, а й для дітей. Оскільки соціальні педагоги закладів освіти і фахівці з соціальної роботи мають обмежений (часто лише дистанційний) доступ до дітей, то це майже унеможливлює надання комплексних соціальних послуг. Тому саме батькам необхідно мати належну компетентність для надання дітям підтримки. Із цією метою соціальні педагоги та фахівці з соціальної роботи активізували соціально-педагогічну роботу з батьками щодо підтримки своїх дітей у період війни через використання консультативних практик, підсилення інформаційно-просвітницької роботи. У статті надаються рекомендації щодо організації соціально-педагогічної роботи з батьками для підтримки своїх дітей у воєнний період. Авторами статті схарактеризовано реакції дітей різного віку на катастрофічну подію та запропоновано механізм допомоги дітям впоратися з її наслідками. Встановлено, що типові реакції дітей залежать від вікового періоду (дошкільний вік, молодший шкільний вік, старший шкільний вік, підлітковий вік). Автори статті роблять висновок, що і підтримка батьками дітей у воєнний період має відбуватись обов`язково з урахуванням особливостей вікового періоду дитини.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Лях Т., Лехолетова М., Петрович В., Спіріна Т. Соціально-педагогічна робота з батьками щодо підтримки ними дітей у період війни. Ввічливість. Humanitas. № 2. С. 24–30. URL : https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.2.3 (дата звернення: 27.06.2022)
Ключові слова: воєнний конфлікт; діти; батьки; соціально-педагогічна робота; підтримка
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: Марина Миколаївна Лехолетова (Шеремета)
Дата внесення: 28 Черв 2022 08:06
Останні зміни: 28 Черв 2022 08:06
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41460

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу