Use of massive open online courses in the professional development of university teachers

Бульвінська, Оксана та Капралова, Ірина (2022) Use of massive open online courses in the professional development of university teachers Інформаційні технології і засоби навчання, 88 (2). с. 273-290.

[thumbnail of O_Bulvinska_ITZN_2_2022_NDLO.pdf] Текст
O_Bulvinska_ITZN_2_2022_NDLO.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.33407/itlt.v88i2.4568

Анотація

Стаття присвячена масовим відкритим онлайн курсам як виду безперервного професійного розвитку викладачів університетів. Акцентовано, що масові відкриті онлайн курси користуються популярністю для професійного розвитку фахівців, зокрема викладачів, адже вони вчасно подають актуальну інформацію, пропонують гнучкі, доступні та зручні варіанти навчання, дають можливість слухачеві самостійно обирати час і темп навчання, економлять час і фінанси на підвищення кваліфікації. Визначено, що водночас онлайн курси мають певні недоліки і обмеження, перш за все педагогічного складника: низький рівень інтерактивності і соціальної присутності як слухачів, так і викладачів курсів; недостатньо різноманітний дизайн навчального курсу і методи викладання і навчання; неефективні методи оцінювання навчальних досягнень слухачів; відсутність умов для розвитку вищого рівня мислення. У статті проаналізовано результати проходження викладачами Київського університету імені Бориса Грінченка у 2020 р. онлайн курсів на вітчизняних і зарубіжних платформах, а також результати опитування педагогічних і науково-педагогічних працівників стосовно їх ставлення до онлайн курсів. Результати опитування було проаналізовано і перевірено за допомогою методів описової статистики. Опитування підтвердило загальносвітову тенденцію до навчання на масових відкритих онлайн курсах висококваліфікованих фахівців з метою отримання нових знань з певної галузі науки і навчальної дисципліни та розвитку професійної компетентності. Однією з вагомих цілей навчання на онлайн курсах було також отримання досвіду проведення дистанційного викладання, що було особливо актуальним в умовах карантинних обмежень під час пандемії COVID-19. Опитування довело позитивне ставлення викладачів Київського Університету імені Бориса Грінченка до масових відкритих онлайн курсів як до зручного і доступного виду безперервного професійного розвитку.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: масові відкриті онлайн курси; науково-педагогічні працівники; викладачі; безперервний професійний розвиток; підвищення кваліфікації
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 13 Лип 2022 12:25
Останні зміни: 13 Лип 2022 12:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41515

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу