Досвід підготовки експертів у сфері політики прийняття рішень в країнах Східної Європи

Виговська, Ольга Сергіївна (2022) Досвід підготовки експертів у сфері політики прийняття рішень в країнах Східної Європи Вісник Львівського університету (42). с. 182-189. ISSN 2307-1664

[thumbnail of O_Vyhovska_Decisionmaking_policy.pdf] Текст
O_Vyhovska_Decisionmaking_policy.pdf - Опублікована версія

Download (372kB)
Офіційне посилання: http://fps-visnyk.lnu.lviv.ua/archive/42_2022/42_2...

Анотація

У статті проаналізовано історико-філософські витоки проблеми прийняття політичних рішень з античних часів й до сьогодення. Визначено, що основні концепції у межах теорії прийняття рішень були розроблені в західному науково-політологічному дискурсі протягом XX – початку XXI ст. З’ясовано, що в сучасній політології процес прийняття політичних рішень розглядається як системна багаторівнева комплексна діяльність як політичних суб’єктів, так і громадянського суспільства. Розкрито, що в залежності від умов, в яких перебуває суспільство, політика прийняття тих чи інших рішень має кардинальну різницю. Визначено, що в умовах сталого розвитку суспільства йдеться про рішення щодо здійснення законодавчого процесу в країні, реагування на прояви громадянської ініціативи, функціонування політичних партій тощо. Відповідно в кризових ситуаціях, особливо під час війни та інших соціальних потрясінь, політика прийняття рішень принципово відрізняється. Вона спрямована на подолання критичного кризового стану в суспільстві, збереження безпеки держави, правопорядку, політичної та економічної стабільності, ліквідацію джерел виникнення тих чи інших загроз тощо. Виявлено, що від успішності розв’язання проблеми прийняття політичних рішень безпосередньо залежать процеси подальшої демократизації політичної системи в Україні, особливо після отримання Україною статус кандидата в члени Європейського Союзу попри розв’язану росією загарбницьку війну проти нашої держави. У зв’язку з цим, актуалізується проблема підготовки експертів у сфері політики прийняття рішень, особливо в країнах Східної Європи, до яких належить і Україна. Встановлено, що рівень адекватності прийнятих політичних рішень визначається не тільки компетентністю суб’єктів влади, а й широким залученням експертного середовища та ЗМІ. Розкрито роль інституту політичних експертів у формуванні суспільної громадської думки на процеси прийняття рішень. Обґрунтовано, що досвід підготовки експертів у сфері політики прийняття рішень безпосередньо впливає на процеси подальшої демократизації політичної системи в Україні.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: політичні рішення; теорія ухвалення рішень; політичні експерти; громадянське суспільство; досвід підготовки експертів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ інтернаціоналізації вищої освіти
Користувач, що депонує: Ольга Сергіївна Виговська
Дата внесення: 21 Вер 2022 07:27
Останні зміни: 21 Вер 2022 07:27
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41829

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу