Динаміка відносин між Україною та Королівством Норвегія в умовах агресії Російської Федерації проти України

Слюсаренко, Ірина Юріївна та Брайчевська, Олена Андріївна та Цвєтков, Олександр Глєбович (2021) Динаміка відносин між Україною та Королівством Норвегія в умовах агресії Російської Федерації проти України Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії (3(11)). с. 182-200.

[thumbnail of I_Sliusarenko_O_Braichevska_O_Tsvetkov_MVRSSK_3_2021_FPMV.pdf] Текст
I_Sliusarenko_O_Braichevska_O_Tsvetkov_MVRSSK_3_2021_FPMV.pdf

Download (355kB)
Офіційне посилання: https://relint.vnu.edu.ua/index.php/relint/article...

Анотація

У статті проаналізовано динаміку українсько-норвезьких відносин у зовнішньополітичній та економічній сферах в умовах агресії Російської Федерації проти України (2014–2021 рр.). Дослідження проводили з позицій структурно-функціональних підходів, використанням методів документального, контент- і компаративного аналізу. Українсько-норвезькі відносини в політичному вимірі значно активізувалися з початком Революції гідності в кінці 2013 р. Із моменту окупації Криму Королівство Норвегія чітко заявляло про підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Протягом 2014–2018 рр. відбувався інтенсивний політичний діалог на високому та найвищому рівнях, здійснювалася розбудова каркасу нормативно-договірної бази двосторонніх партнерських відносин. Важливим інструментом економічної співпраці стала заснована 2014 р. Українсько-норвезька міжурядова комісія з питань співробітництва в галузі торгівлі, підприємництва та економіки. Під час її засідань у 2016, 2018 та 2020 рр. обговорювалися та узгоджувалися питання про стан і перспективи двосторонньої співпраці, статус Угоди про вільну торгівлю між Україною й державами ЄАВТ, співробітництва у сфері енергетики та енергоефективності, транспорту, торгівлі морепродуктами, рибальства, сільського господарства, культури й туризму. Налагоджено двосторонній діалог із питань європейської інтеграції. У рамках цього Норвегія ділиться з Україною досвідом європейської інтеграції поза членством у ЄС. Норвезькі інвестиції в українську економіку спрямовані на підвищення енергоефективності, реформування енергетичного сектору та підвищення ядерної безпеки. Норвезькі компанії Scatec Solar і NBT стали потужними інвесторами у сферах відновлюваної енергетики. Після 2019 р. простежено вповільнення співробітництва в політичній і економічній сферах. Зменшуються показники обсягів зовнішньої торгівлі товарами та послугами. Занепокоєння й розчарування норвезьких інвесторів викликають ступінь прозорості умов для інвестицій, раптові юридичні зміни в галузі поширення відновлюваних джерел енергії та зворотна дія нових юридичних норм. Збереження й закріплення подібних процесів можуть стати на заваді позитивній динаміці зростання норвезьких інвестицій в економіці України та подальшої двосторонньої економічної співпраці.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Україна; Королівство Норвегія; зовнішньополітичні й економічні відносини; інвестиційний клімат та динаміка співробітництва.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет права та міжнародних відносин > Кафедра міжнародних відносин
Користувач, що депонує: доцент Ірина Юріївна Слюсаренко
Дата внесення: 04 Жов 2022 07:01
Останні зміни: 04 Жов 2022 07:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41859

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу