Ковбасенко Ю. І. “Україна понад усе ” чи “Пушкин – это наше всё ”? (Українська освіта та російська література)

Ковбасенко, Юрій Іванович (2022) Ковбасенко Ю. І. “Україна понад усе ” чи “Пушкин – это наше всё ”? (Українська освіта та російська література) Studia Philologica / Філологічні студії : збірник наукових праць. Випуск 18-19, 2022 (18-19). с. 92-112. ISSN 2412-2491

[thumbnail of Y_Kovbasenko_SP_18_19_2022_FUFKM.pdf] Текст
Y_Kovbasenko_SP_18_19_2022_FUFKM.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal

Анотація

У статті розглянуто три типи гібридної війни, нав’язаної Росією Україні: «війну Ареса», «війну Афіни» та «війну Аполлона», а також причини, хід та результати використання культури й літератури як блискотливої вуалі для маскування імперської суті «русского мира», «кривой рожи России» (М. Гоголь). Проаналізовано, чому, попри широкомасштабну агресію, розв’язану 24.02.2022 Російською Федерацією проти України, а також доведені міжнародними судами воєнні злочини рашистів, у широких колах світової спільноти й навіть українського суспільства все ще зберігається пієтет до Росії та її гадано «великої» літератури й культури. Зроблено висновок, що смертельно небезпечне (як «яблуко Білосніжки») поєднання, з одного боку, естетичної привабливості, та, з другого боку, імперської ідеологічної токсичності (надто в умовах повномасштабної військової агресії РФ, коли навіть сама російська мова, що нею написано згадані твори, для мільйонів українців стала тригером) робить російську літературу абсолютно неприйнятною для вивчення в закладах с е р е д н ь о ї освіти України. Простежено витоки й етапи закорінення міфу про «світову велич» російської літератури та зроблено науково обґрунтований висновок, що значна питома вага російських творів у наших шкільних програмах є не свідченням їхнього гаданого «світового» ідейно-естетичного рівня, а важкою спадщиною імперської (у т. ч. радянської) доби, коли в колонізованих Московією землях (зокрема й в Україні) відбувалася примусова асиміляція («обрусение») населення, тож усе російське насаджувалося силоміць.Спрогонозовано ефективні шляхи корекції стратегій вивчення російської літератури в закладах в и щ о ї освіти України: інтенсивне застосування постколоніальної інтерпретації та компаративного аналізу, оновлення кола досліджуваних літературних творів та застосування нових підходів до вивчення біографій письменників. Зазначено, що стратегічний поворот у викладанні російської літератури та культури в ЗВО України вимагатиме титанічних зусиль не лише освітян, а й усієї держави, розробки та реалізації спеціальної цільової Державної (зосібна грантової) програми.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: «війна Аполлона»; гібридна війна; глорифікація імперського літературного канону; імперський міф; національна ідентичність; семантична (парадигмальна) війна; «трубадури Імперії»; постколоніальні студії; «рашизм»; «трубадури Російської імперії»
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: професор Юрій Іванович Ковбасенко
Дата внесення: 19 Груд 2022 05:44
Останні зміни: 19 Груд 2022 05:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42006

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу