Мотивація професійного саморозвитку викладачів закладів вищої освіти

Капралова, Ірина та Шаповаленко, Наталія та Бульвінська, Оксана (2022) Мотивація професійного саморозвитку викладачів закладів вищої освіти Неперервна професійна освіта: теорія і практика (3). с. 62-69. ISSN 1609-8595

[thumbnail of 266488-Article Text-614916-1-10-20221101.pdf] Текст
266488-Article Text-614916-1-10-20221101.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://npo.kubg.edu.ua/

Анотація

Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню мотивації професійного саморозвитку викладачів закладів вищої освіти та узагальненню результатів емпіричного дослідження щодо потреб мотивації саморозвитку. Професійний саморозвиток визначаємо як усвідомлений цілеспрямований процес особистісного і професійного самовдосконалення з метою творчої самореалізації в процесі виконання професійної діяльності. Проте вважаємо, що викладацька діяльність передбачає активне залучення до неї не тільки суто професійних, а й особистісних якостей і компетентностей, отже, професійний саморозвиток викладача спрямований на самопізнання, самоствердження, самовдосконалення у всіх сферах життєдіяльності. Наголошено, що процес професійного саморозвитку викладачів закладів вищої освіти потребує глибоко усвідомленої цінності її необхідності, стійкої внутрішньої мотивації, проте має доповнюватись зовнішніми заохоченнями у творчому освітньому середовищі, що було підтверджено емпіричним дослідженням. Проведене дослідження підтвердилонеобхідність створення практичних рекомендацій для викладачів щодо професійного саморозвитку, що може стати перспективою для подальших досліджень.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: викладачі закладів вищої освіти; внутрішня мотивація; зовнішня мотивація; мотивація професійного саморозвитку; професійний саморозвиток; саморозвиток.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Erih Plus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Бібліотека
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > ННЦ розвитку персоналу та лідерства
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 18 Лист 2022 11:11
Останні зміни: 18 Лист 2022 11:11
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42556

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу