Закарпатська культура в формуванні та в оцінці Івана Чендея (за «Щоденником» письменника)

Васьків, Микола Степанович (2022) Закарпатська культура в формуванні та в оцінці Івана Чендея (за «Щоденником» письменника) Колективна (три і більше авторів). Personalities in the Cultural and Educational Space of Zakarpattya Region: Ivan Chendey. Petro Skunts: Collective Monograth. Publishing House of University of Technology, Польща, Katovice.

[thumbnail of M_Vaskiv_Kol_monograph_2022_FJ.pdf] Текст
M_Vaskiv_Kol_monograph_2022_FJ.pdf

Download (621kB)
Офіційне посилання: http://www.wydawnictwo.wst.pl/oferta_wydawnicza_or...

Анотація

У статті, на основі аналізу «Щоденника» відомого українського письменника із Закарпаття Івана Чендея, йдеться про роль закарпатської регіональної культури в формуванні митця, людини та громадського діяча, а також про оцінку різних видів мистецтва закарпатського краю. Йдеться про значний вплив народної культури, фольклору на письменника, великий внесок батьків, земляків у його формування, про долучення до міської, світової культури в час навчання в Хустській гімназії, зокрема завдяки допомозі вчителя Петра Лінтура. Великий популяризатор мистецтва рідного Закарпаття, І. Чендей виробив власну ієрархію цінностей, де провідне місце, крім літератури, займали живопис і музика, серед архітектурних пам’яток – не загальновідомі фортеці й палаци, а дерев’яні церкви. Іван Чендей дає у «Щоденнику» дуже влучні й фахові оцінки доробку багатьох митців рідного краю.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Іван Чендей; щоденник; культура; фольклор; живопис; реалізм.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 18 Лист 2022 09:55
Останні зміни: 18 Лист 2022 09:55
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42614

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу