Відлуння війни…: історія одного апелю (про усунення російських науковців зі складу наукових рад польських академічних журналів у світлі епістолярного діалогу з їх головними редакторами)

Срібняк, Ігор Володимирович (2022) Відлуння війни…: історія одного апелю (про усунення російських науковців зі складу наукових рад польських академічних журналів у світлі епістолярного діалогу з їх головними редакторами) Колективна (три і більше авторів). «Z tarczą albo na tarczy»: wojny w historii cywilizacji światowej: Monografia zbiorowa. Międzynarodowy konsorcjum naukowo-edukacyjny im. Luciena Febvra (Polska-France), Poland, Warszawa-Paryż.

[thumbnail of I_Sribnyak_ZTANT_2022_FSHN.pdf] Текст
I_Sribnyak_ZTANT_2022_FSHN.pdf - Опублікована версія

Download (30MB)
Офіційне посилання: https://fshn.kubg.edu.ua/images/stories/Departamen...

Анотація

У розділі йдеться про спроби усунення російських науковців зі складу наукових рад польських академічних журналів шляхом звернення до їх редакційних колегій з апелем, в якому обґрунтовувалася така потреба. Переважна більшість редакторів польських журналів підтримала цей апель та виключила російських науковців зі складу наукових рад. Разом з тим отримані від головних редакторів відповіді засвідчили наскільки непростим, а часом травматичним і навіть драматичним може бути для останніх прийняття рішення про усунення росіян зі складу наукових (програмових) рад польських академічних журналів. Слід відзначити, що переважну більшість редколегій польських академічних журналів зобов’язують до усунення росіян відповідні рішення колегіальних органів та ухвали ректорів польських університетів. Між тим головні редактори деяких польських періодичних видань, засновниками і видавцями яких є наукові товариства, «почуваються» цілком вільно, не вважаючи доцільним позбуватися росіян та тій підставі, що такий крок означав би застосування для них принципу колективної відповідальності. Цю роботу ще не можна вважати завершеною, відтак це завдання й надалі залишатиметься актуальним для українських науковців (членів наукових рад зарубіжних видань), для яких сусідство з росіянами є неприйнятним.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: головний редактор; журнал; апель; наукова рада; редколегія; російські науковці; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 01 Груд 2022 12:49
Останні зміни: 01 Груд 2022 12:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43021

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу