Каяття як цінність у філософському контексті побудови повоєнного німецького суспільства

Овсянкіна, Людмила Анатоліївна та Купрій, Тетяна Георгіївна (2022) Каяття як цінність у філософському контексті побудови повоєнного німецького суспільства In: Київські філософські студії - 2022.

[thumbnail of L_Ovsiankina_Kuprii_T_KFS__2022_FSGN.pdf] Текст
L_Ovsiankina_Kuprii_T_KFS__2022_FSGN.pdf

Download (1MB)

Анотація

Цінність, як базова філософська категорія, виступає важливим феноменом людського буття, що спрямовує діяльність та визначає вчинки індивіда у будь-яку епоху. У її проявах умовно можна розрізняти суб’єктивні та об’єктивні моменти. Суб’єктивний момент відображається в тому, що людина, яка сприймає цінність, відчуває певні почуття, викликані нею. Відповідно, об’єктивним моментом стає сама цінність, яка викликає ці почуття. Без внутрішнього суб’єктивного переживання цінність осягнути неможливо. Каяття суб’єкта щодо зробленого – це тривале болісне світопереживання, сформоване через усвідомлення власних не використаних можливостей вчинити добро й відповідальності за навмисні вчинки, у яких він відчуває себе винним. В основі почуття провини лежить розбіжність між людиною та її поведінкою із тим, якою вона повинна бути згідно сподівань інших.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: колективна відповідальність; колективна вина; денацифікація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Unnamed user with email t.kuprii@kubg.edu.ua
Дата внесення: 12 Груд 2022 07:57
Останні зміни: 12 Груд 2022 07:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43295

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу