Угорська поезія в перекладах Павла Мовчана

Васьків, Микола Степанович (2022) Угорська поезія в перекладах Павла Мовчана Ukrainisztika magyarországon és a határon túlon ІІ. с. 157-164.

[thumbnail of M_Vaskiv_MKonf_2022_22_FJ.pdf] Текст
M_Vaskiv_MKonf_2022_22_FJ.pdf

Download (259kB)
Офіційне посилання: https://eportfolio.kubg.edu.ua/data/conference/768...

Анотація

Добірка віршів сучасних угорських поетів у перекладі Павла Мовчана була опублікована в No 5 журналу «Всесвіт» в 1988 році. У той час кілька журнальних добірок та збірка (1988) текстів Павла Мовчана у перекладі Міклоша Вереша вже був виданий в Угорщині. Протягом 1986-1988 років П. Мовчан, якому заборонили виїжджати за кордон, тричі відвідував Угорщину, де встановив тісні контакти з місцевими письменниками. Результатом цього стали переклади угорською мовою, які зробив український поет для журналу "Всесвіт". Незважаючи на дружні стосунки з М. Верешем, П. Мовчан переклав лише один із його творів. П. Мовчан також переклав українською мовою два вірші, написані Ференцом Барані, дві поеми Лайоша Шимона і по одному твору кожного з наступних письменників: Імре Дьєр, Андраш Нергес, Отто Орбан (прозова поема), Магда Секі, Деже Тандорі й Золтан Шумоні. Більшість творів сповнені антивоєнного пафосу, без зайвої ідеологізації. За віршуванням вони близькі до творів Павла Мовчана і були надзвичайно новаторськими для української радянської лірики того часу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Павло Мовчан; "Всесвіт"; художній переклад; угорська поезія; версифікація; міжлітературні зв'язки.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 02 Січ 2023 05:27
Останні зміни: 02 Січ 2023 05:27
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43463

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу