Теорія формотворення елементів швейних виробів в їх дизайні і виробництві із застосуванням гігротермічного оброблення

Кардаш, Олег Васильович (2022) Теорія формотворення елементів швейних виробів в їх дизайні і виробництві із застосуванням гігротермічного оброблення Міжвідомчий науково-технічний збірник «Прикладна геометрія та інженерна графіка» (102). с. 84-99.

[thumbnail of Кардаш.pdf] Текст
Кардаш.pdf

Download (723kB)
Офіційне посилання: http://ageg.knuba.edu.ua/article/view/266735

Анотація

В статті розглянуто проблемні питання розробки та використання інженерних методів, які є науково ємними, в дизайн-проєктуванні і безпосередньо у виробничих процесах елементів швейних виробів. Конкретизовано суперечність між принципами проєктного і виробничо-технологічного формотворення у вигляді ланцюжка: «конструкція – технологія – матеріал – форма – експертиза”. Вказано та розв'язано проблему кваліметричного забезпечення художньо-конструкторського проєктування, яка забезпечує кількісну оцінку характеристик якості виробу. Доведено можливість оцінки певного метричного виміру, пов'язаного з параметрами форми, що отримується, із врахуванням технологічних властивостей матеріалів, що оброблюються. В процесах формотворення із застосуванням гігро-термічного оброблення не враховуються: ущільнення матеріалу як межі поздовжнього стиснення; ділянки, на яких відбуваються зміни сіткового кута матеріалу. Доведено, що для цих процесів оптимальним є перехід від площинної дії на матеріал до лінійної вздовж криволінійного контуру і вперше виконано процес утворення опуклості. Подано реальний зразок отриманої опуклості і виконано аналітичне моделювання із визначенням зв'язку між здатністю матеріалу до формотворення – технологічною властивістю матеріалу і параметрами форми. Запропоновано пристрої для дослідження сухих та зволожених зразків за методикою визначення критичного значення деформування матеріалу. Перспективою подальших досліджень є запровадження розробленого комплексного напряму дослідження і реалізації формотворення в інноваційних розробках з пропозицією дослідникам сумісної участі і обговоренням.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інженерні методи; елементи швейних виробів; дизайн-проєктування; теорія формотворення; технологічні властивості матеріалу; гігро-термічне оброблення; поздовжнє стиснення; лінійна дія; криволінійний контур; утворення опуклості; аналітичне моделювання; параметри форми; комплексного напрям; пристрої для дослідження.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра дизайну
Користувач, що депонує: Юлія Вікторівна Романенкова
Дата внесення: 02 Січ 2023 06:20
Останні зміни: 02 Січ 2023 06:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43606

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу