Формування ідентичності сучасної української драми (ретроспектива і перспектива)

Бондарева, Олена Євгенівна (2023) Формування ідентичності сучасної української драми (ретроспектива і перспектива) Колективна (три і більше авторів). Трансформація суспільних відносин в умовах цивілізаційних змін: колективна монографія. СГ НТМ “Новий курс”, Україна, Харків.

[thumbnail of O_Bondareva_TSVUTZ_FUFKM.pdf] Текст
O_Bondareva_TSVUTZ_FUFKM.pdf - Опублікована версія

Download (704kB)
Офіційне посилання: https://www.newroute.org.ua/wp-content/uploads/202...

Анотація

Сьогодні постає питання, як драматургам сьогодні говорити про війну, аби ця розмова була релевантною і потрібною світу, Україні та її сучасному театру. Ця проблема стає особливо гострою у зв’язку із тим, яка велика кількість п’єс про війну з’явилася у відкритому доступі за рік повномасштабної російської агресії, адже тепер про це пишуть усі – навіть ті, хто у своїй творчості звик “скоріше “бавитися”, кайфувати, уникати політичних тем”. За рахунок того, що драматургічні тексти українських драматургів оцифровані і дбайливо зібрані у віртуальні колекції, з ними легко працювати перекладачам, промоутерам і світовим театрам, і така співпраця активно шириться світом у рамках проєктів “ДрамПост” (Національний Центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса), “Мистецький штаб” (Центр Івана Миколайчука”), “Читання української драматургії про війну” (ProEnglish Theatre), а також започатковані Джоном Фрідманом “Світові читання сучасної української драми”, в яких він виступає також як перекладач. Окрім безлічі майданчиків для читок таких текстів в Україні, з ними активно знайомиться публіка за кордоном: у Сполучених Штатах Америки, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Туреччині, Франції, Польщі, Ірландії та багатьох інших країнах світу. Така потужна репрезентація сучасної української драми як усередині нашої країни, так і світові, який хоче якомога більше про нас дізнатися, засвідчує, що кожен драматургічний голос сьогодні є важливим і значимим. Для розвитку деколоніальної української культури принципово, аби нова набута колективна ідентичність виявилася стійкою та справжньою, із питомим національним культурним корінням.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: драматургія; театр; ідентичність; віртуальні хаби; колективний досвід
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Олена Бондарева Бондарева
Дата внесення: 28 Лют 2023 13:51
Останні зміни: 28 Груд 2023 20:28
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44106

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу