Розвиток цифрових компетентностей здобувачів вищої освіти в Україні в сучасних реаліях

Михалюк, Алла Михайлівна та Філіппова, Л. В. та Коробейнікова, Т.І. (2023) Розвиток цифрових компетентностей здобувачів вищої освіти в Україні в сучасних реаліях Академічні візії (17).

[thumbnail of Mykhaliuk_A_AV_17.pdf] Текст
Mykhaliuk_A_AV_17.pdf

Download (298kB)
Офіційне посилання: https://academy-vision.org/index.php/av/article/vi...

Анотація

Процес цифровізації дедалі більше проникає у сфери людської діяльності в сучасному світі. Навички застосування цифрових технологій у професійній діяльності стають необхідними для більшості спеціальностей. Внаслідок цього відбувається розвиток сучасних глобалізаційних процесів у світі, які стають більш масштабними. Ці процеси зумовлюють потребу в забезпеченні суспільства висококваліфікованими спеціалістами, які зможуть швидко адаптуватися до всіх змін та працюватимуть в умовах масової цифровізації. Розвиток цифрових компетентностей здобувачів вищої освіти в Україні є одним із головних завдань сфери освіти, а вміння орієнтуватися у великому потоці інформації та гнучкість мислення – основні цінності людини в сучасному світі. Досить стрімкий розвиток цифрових технологій у всіх галузях людської діяльності, починаючи від науки і до виробництва, потребує великої кількості освічених людей, їхнього творчого потенціалу та високого рівня компетентностей у всіх сферах. Цифрова компетентність є однією з ключових у сучасній освіті. У статті розглянуто суть цієї компетентності, її складові та галузі, зосереджені на різних аспектах майбутньої професійної діяльності здобувачів освіти. Цифрову компетентність визначають як комбінацію знань, вмінь, способів мислення, яким притаманна динамічність і які визначають здатність людини успішно провадити професійну діяльність з використання цифрових технологій. Визначення та вибір цифрових ресурсів є однією з головних складових цифрової компетентності. Тому було охарактеризовано головні цифрові ресурси та їх характеристики, з якими мають ознайомитися насамперед здобувачі освіти для підвищення рівня цифрової компетентності. Для формування цифрової компетентності у здобувачів вищої освіти педагогам варто враховувати всі сучасні тенденції та запити цифрового середовища, пропонувати новітні завдання для розкриття творчого потенціалу в цифровому середовищі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цифровізація; інформаційні технології; цифрові компетентності; трансформація освіти; цифрове суспільство
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: к.п.н. Алла Михайлівна Михалюк
Дата внесення: 07 Бер 2023 08:20
Останні зміни: 07 Бер 2023 08:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44262

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу