Третій період розвитку Школи істориків Університету Св. Володимира (60-ті роки ХІХ ст.)

Тарасенко, Ольга Олексіївна (2023) Третій період розвитку Школи істориків Університету Св. Володимира (60-ті роки ХІХ ст.) «Актуальні питання у сучасній науці» (Серія «Історія та археологія», Серія «Педагогіка», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Державне управління»,Серія "Техніка"). (4 (10)). с. 386-405. ISSN 2786-6300

[thumbnail of O_Tarasenko_APSN_4_2023_FSHN.pdf] Текст
O_Tarasenko_APSN_4_2023_FSHN.pdf

Download (770kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/sn/issue/archi...

Анотація

Школа істориків Університету Св. Володимира в ХІХ ст. – початку ХХ ст. у Києві, як професорсько-викладацька корпорація особистостей, які були об’єднані за професійною ознакою як історики, формувалася із професорів та доцентів, які працювали на кафедрах всесвітньої та російської історії після відкриття закладу у 1834 р. і до його ліквідації у 1920 р. Їх наукова спадщина відносились до різних наукових напрямів і течій, але всі вони, як корпорація істориків, належали вищому навчальному закладу, в якому працювали, зробили свій внесок у розвиток освіти, науки, культури України, сформували традиції українського освітнього та наукового простору. Вивчення історії становлення та розвитку Школи істориків Університету Св. Володимира в Києві у 1834–1920 рр. має вагоме значення для розуміння становлення та розвитку університетської історичної освіти і науки у ХІХ – початку ХХІ ст. у цілому. Проведений аналіз літератури в історіографії другої половини ХІХ – двох перших десятиліть ХХІ ст. дозволив дослідити Третій перiод розвитку Школи істориків Університету Св. Володимира у 1860–1869 рр. та висновувати, що то був час занепаду викладання історії в Університеті Св. Володимира, час зміни поколінь викладачів і науковців. У Третій період розвитку Школа істориків Університету Св. Володимира була представлена персоналіями О.І. Ставровського, В.А. Більбасова та вихованцями Університету І.В. Лашнюковим, В.Я. Шульгіним, В.Г. Авсєєнком, М.П. Драгомановим. У кінці 60-х років ХІХ ст. в Університет увійшла нова генерація науковців-викладачів, випускників Alma mater. В.С. Іконников, І.В. Лучицький, В.Б. Антонович розпочали плідну наукову та викладацьку діяльність протягом кількох десятиліть на історико-філологічному факультеті Університету Св. Володимира. I.В. Лучицький на кафедрi всесвітньої історії виховав власну iсторичну школу, став засновником соціально-економічного напрямку в українській історіографії. В.Б. Антонович виплекав київську школу істориків-документалістів – київську школу істориків Володимира Антоновича. Наукова та викладацька діяльність нової генерації сформувала Четвертий період розвитку Школи істориків Університету Св. Володимира, який ми розглянемо у наступній статті. Шлях становлення i розвитку викладання та дослідження iсторiї у ХІХ ст. в Університеті Св. Володимира відтворює шлях розвитку iсторичної освiти і науки у ХІХ ст.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Школа істориків Університету Св. Володимира в 60-ті роки ХІХ ст., Третій період розвитку школи істориків Університету Св. Володимира, особистості П.В. Павлов, І.В. Лашнюков, О.І. Ставровський, В.Я. Шульгін, В.А. Білбасов, В.Г. Авсеєнко, М.П. Драгоманов, В.С. Іконников, І.В. Лучицький, В.Б. Антонович, історіографія другої половини ХІХ – перших двох десятиліть ХХІ ст., Київ.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: доцент Ольга Олексіївна Тарасенко
Дата внесення: 18 Квіт 2023 06:34
Останні зміни: 18 Квіт 2023 06:34
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44794

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу