Дисертація - Державна політика СРСР у справах релігій 1965-1991 років: на матеріалах Донецької області

Нікіфоров, Карен Сергійович (2023) Дисертація - Державна політика СРСР у справах релігій 1965-1991 років: на матеріалах Донецької області Доктор філософії thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Дисертація К.С. Нікіфоров.pdf] Текст
Дисертація К.С. Нікіфоров.pdf

Download (1MB)

Анотація

Дисертаційне дослідження присвячене історії державної політики у релігійній сфері в СРСР на прикладі Донеччини у пізньорадянську добу. Дослідницький інтерес було зосереджено на діяльності партійних та державних інституцій в галузі релігії й уповноваженого Ради у справах релігій при Раді Міністрів СРСР (з 1974 р. – УРСР) по Донецькій області. Аналіз наявної вітчизняної та зарубіжної історіографів оприявнив брак спеціального історичного дослідження, присвяченого особливостям рецепції радянської релігійної політики у 1965-1991 рр. в окремих регіонах УРСР, зокрема у Донецькій області. Виходячи з проблемно-хронологічного принципу та з урахуванням особливостей наукових шкіл, історіографію було поділено на два періоди – це науковий доробок сучасників діяльності Ради у справах релігій при РМ СРСР та вітчизняні і зарубіжні дослідження в період з 1991 р. Під час другого періоду можна виокремити три великі групи досліджень, сформовані за територіальним принципом: українську, російську та західну та підгрупи всередині цих груп – це праці, створені в рамках роботи сформованих на базі закладів вищої освіти наукових шкіл, науковий доробок, присвячений загальним питанням державно-церковних стосунків та монографії і статті, предметом дослідження в яких були конкретні історичні епохи або регіональний вимір державної політики у сфері релігії. Основою дослідження стала широка джерельна база, яка, враховуючи міждисциплінарний характер теми, стосується різних царин людського життя: духовної, політичної, суспільної, культурної, правової. Важливе місце в цьому контексті займають законодавчі акти, актові 3 матеріали та документи діловодства, які дозволили повноцінно розкрити нормативно-правову базу релігійної політики в СРСР та визначити основні підвалини діяльності органів влади загалом та інституту уповноваженого Ради у справах релігій зокрема. Для аналізу реального стану релігійної ситуації в регіоні у нагоді стали статистико-описові джерела, які дозволили побачити картину кількості зареєстрованих та незареєстрованих релігійних громад, їхньої господарської діяльності. Важливим для глибшого розуміння ситуації стало залучення усних джерел та проведення наративних інтерв’ю з колишніми працівниками центрального та місцевого апаратів Ради у справах релігій при РМ УРСР. Використання загальнонаукових та суто історичних методів наукового дослідження уможливило висвітлення державної політики у справах релігій у 1965-1991 рр. на матеріалах Донеччини.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Доктор філософії)
Ключові слова: державно-церковні відносини, Донеччина, СРСР, науковий атеїзм, бюрократія, релігійна політика, Рада у справах релігій, антирелігійна політика, релігійне відродження.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 28 Квіт 2023 10:52
Останні зміни: 28 Квіт 2023 10:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44984

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу