Присяга Короля Чарльза ІІІ щодо безпеки Церкви Шотландії

Остащук, Іван та Кравчук, О. (2023) Присяга Короля Чарльза ІІІ щодо безпеки Церкви Шотландії Київські філософські студії-2023: Матеріали VI Всеукраїнської наукової конференції (м. Київ, 19 травня 2023 р.): тези доповідей.. с. 302-307.

[thumbnail of І_Ostashchuk_KFS-2023_FSHN.pdf] Текст
І_Ostashchuk_KFS-2023_FSHN.pdf

Download (250kB)
Офіційне посилання: https://fshn.kubg.edu.ua/images/stories/Departamen...

Анотація

Шотландська присяга (присяга щодо безпеки Церкви Шотландії), хоча й засвідчує обов’язок підтримувати привілеї Церкви Шотландії, що на перший погляд є суто релігійною справою, – чи не найбільше від інших присяг згадує про юридичні питання: про приписаний не просто законом, а конкретним законом (актом парламенту) обов’язок монарха підтримувати такі привілеї. Прикметно, що відповідний закон, згаданий у присязі, прийнятий ще на початку XVIII ст., зобов’язав усіх наступних британських монархів скласти таку присягу й надавати відповідну підтримку Церкві Шотландії. Відповідний обов’язок міститься в основі історичної події створення в ХVIII ст. Великої Британії – як союзної держави двох королівств– Англії та Шотландії. Сьогодні, в умовах широко розвинутої демократії і плюралізму в Сполученому Королівстві, цей обов’язок не був забутий як суто історична традиція, а суворе виконання сувереном покладеного давнім (але чинним) законом обов’язку підкреслює наступність влади і те, що вона ґрунтується на законах. Шотландська присяга є першою обов’язковою присягою, яку за законом складає британський суверен.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Чарльз ІІІ; присяга щодо безпеки Церкви Шотландії; присяга
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Професор Іван Богданович Остащук
Дата внесення: 08 Черв 2023 07:21
Останні зміни: 08 Черв 2023 07:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45431

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу