Художня реалізація мотиву «гра в Бога»: специфіка неоромантичних інтерпретацій

Гальчук, Оксана Василівна (2023) Художня реалізація мотиву «гра в Бога»: специфіка неоромантичних інтерпретацій Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету (61). с. 134-138. ISSN 2409-1154

[thumbnail of O_Halchuk_Vysnik_61_2023_FUFKM.pdf] Текст
O_Halchuk_Vysnik_61_2023_FUFKM.pdf

Download (466kB)
Офіційне посилання: http://www.vestnik-philology.mgu.od.ua/index.php/a...

Анотація

У статті досліджено функціонування в літературі помежів’я мотиву «гра в Бога». Мета статті – визначити специфічні риси авторських інтерпретацій цього мотиву в прозі неоромантизму. Об’єктом аналізу стали повість «Химерна пригода з доктором Джекілом та містером Гайдом» Р.Л. Cтівенсона, романи «Острів доктора Моро» Г. Веллса і «Морський вовк» Джека Лондона. Історико-літературний, герменевтичний і порівняльний методи дослідження уможливили висновки щодо спільних і відмінних рис у тлумаченні «гри в Бога» у цих творах. З’ясовано, що актуалізація досліджуваного мотиву в неоромантичній прозі зумовлена комплексом чинників: підвищеним інтересом письменників до міфологічних структур; тяжінням до художньої мови готики; ревізією сцієнтизму; критичним осмислення ніцшеанської ідеї «надлюдини». Мотив «гра в Бога» став однією з оптимальних художніх структур для втілення авторських «відповідей» на нагальні філософські й моральні запити доби. Встановлено, що у творах англійських неоромантиків Р.Л. Стівенсона і Г. Веллса опрявлення цього мотиву пов’язане з образом вченого-експериментатора й мотивом двійництва. Це засвідчує орієнтацію письменників на продовження традиційного для англійського романтизму мотиву в контексті філософської і моральної проблематики. Специфікою авторської інтерпретації мотиву «гра в Бога» в романі Г. Веллса є також полемічний пафос, інспірований розробкою анімалістичної теми. Новий рівень осмислення художнього анімалізму також є особливістю проблемно-тематичного змісту роману Джека Лондона. Але, на відміну від англійських неоромантиків, автор «Морського вовка» зосереджується на відрухові ніцшеанських ідей у «філософії» головного героя. Зв'язок твору американського неоромантика з традицією національної літератури простежується на рівні трансформації ним мариністського жанру з образом-символом корабля. У перебігу дослідження визначено, що його перспективою є розгляд авторських версій мотиву «гра в Бога» в антиутопіях ХХ ст. як продовження художньої практики письменників-неоромантиків в антитоталітарному дискурсі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: мотив «гра в Бога»; англійський неоромантизм; американський фронтирний неоромантизм; мотив двійництва; інтерпретація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: професор Оксана Гальчук
Дата внесення: 05 Вер 2023 13:43
Останні зміни: 05 Вер 2023 13:43
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45953

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу